Няма нужда парламентът да се произнася за разполагането на команден и комуникационен център на НАТО в България, каза днес в Брюксел министърът на отбраната Николай Ненчев. Властите се позовават на решение на Конституционния съд, който в миналото е постановил, че за такива дейности не необходима ратификация от Народното събрание. 

Решението е взето още в края на миналата година и е било публично, каза министърът.

"България е равноправен член на НАТО от десет години и би трябвало да изпълняваме нашите съюзнически задължения", каза той пред журналисти по време на среща на министрите на отбраната от алианса. "Имаме готовност (за изграждане на центъра - б.а.) и сме в напреднала фаза".

Центърът ще е в София. В него ще работят 50 души, половината от които ще са българи, а другата половина - от други съюзнически държави. Разглеждат се три варианта за финансирането му - от страната-домакин, от участващите държави или от всички членки на НАТО. Според Ненчев по-възможни са вторият или третият вариант.

Министърът не посочи срок, в който центърът ще заработи и колко ще струва.

"Няма нищо обезпокоително и никакви нови решения не са взети днес", каза Ненчев, припомняйки, че изграждането на изнесените командно-комуникационни центрове на НАТО в страните от източния му фланг е решено още на срещата на върха на алианса в Уелс миналата година. То е в отговор на руската анексия на Крим и кризата в Украйна. Днешната министерска среща проследява как се изпълнява това решение.