"В част от свидетелските показания се твърди, че има изпадане в безсъзнание."

Така обобщиха на брифинг днес шефката и зам.шефът на Софийската градска прокуратура случая с колегата им от Перник Бисер Михайлов.

В 0:45 до София е стигнало съобщение за скандал в дома на магистрата от Перник (прочул се напоследък със сина си Васил Михайлов, който деребейства години безнаказано в града - б.р.).

От думите на градския прокурор Илиана Кирилова и говорителя Христо Кръстев стана ясно, че първо в дома на магистрата е имало вербално спречкване, прераснало във физически конфликт. По прокурора също имало "одрасквания".

Майката се е озовала в болницата, придружена от дъщеря си, а бащата вече има качеството на обвиняем, предстои предявяване на това обвинение. Работото обвинение е:

средна телесна повреда в условията на домашно насилие.

То обаче ще бъде финално прецизирано, след като се произнесат експертите - за каква телесна повреда иде реч, и дали е една или няколко.

По повод на случаите на домашно насилие Илиана Кирилова днес каза:

"Много от участниците в него и от двете страни - и жертвата, и извършителят - смятат, че е битов скандал, нещо което траябва да остане в рамките на тяхното жилище и не бива да бъде контролирано от прокуратурата и правозащитните органи."

От думите на прокурорите стана ясно, че жената на Бисер Михайлов също е сред тези. Тя няма да свидетества срещу него, защото... „смята, че е битов скандал“ и „не съдейства по никакъв начин на разследването“, казаха днес прокурорите. Биляна Михайлова твърдяла, че няма спомен какво точно се е случило, "губят й се моменти и не може да възпроизведе точно случилото се".

Дали после се е преминало към нанасяне на удари или тя е паднала на пода, предстои да се установи.

До развръзката се е стигнало, след като дъщерята я е намерила да лежи на пода и е сигнализирала.

Понеже двамата съжителстват, наблюдаващият прокурор е преценил, че най-адекватната мярка е задържане под стража. Такова ще бъде поискано и от съда.

Кирилова ще направи предложение обвинителят да бъде отстранен.

Ще бъде възложено още на полицията да направи проверка – имало ли е свидетелства за други подобни случки в миналото. Включително – бабата и дядото, които са бил в дома.

Независимо дали пострадалият иска или не иска да се води разсведване тпоркуратрата е длъжан да води разследване и да установи обективната истина. "Но ще бъдем затруденни, ако тя не съдейства", каза Хисто Кръстев.

По-рано сутринта медии съобщиха, че е задържан прокурорът от Окръжната прокуратура в Перник Бисер Михайлов.

Причината е побой над съпругата му. По-късно се разбра, че той вече е задържан за 72 часа с прокурорска мярка.

След произнасянето на съда, ще бъде направено и предложение и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов да поиска дисциплинарното му уволнение. Ако съдът наложи "задъжане под стража", това автоматично означава отстраняване от работа, поясни днес говоритулат на СГП Христо Кръстев.

По информация на източници на телевизията съпругата на Бисер Михайлов е настанена в МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник. От здравното заведение заявяват, че тя е приета тази нощ със съмнение за мозъчно сътресение, което към този момент не е доказано. Жената е хоспитализирана.

Дъщерята на прокурора е съобщила за това, че баща ѝ е нанесъл побой над майка ѝ. Сигналът е подаден от момичето в 23:30 ч. вчера. Това каза за БТА говорителят на Областната дирекция на МВР Венцислав Алексов.

От държавното обвинение посочват, че по случая е образувано досъдебно производство за нанесена средна телесна повреда в условията на домашно насилие. Извършени са разпити на свидетели и освидетелстване на лица. Предстои да се назначи и съдебно-медицинска експертиза.

Бисер Михайлов е бивш зам.окръжен прокурор на Перник (между другото, работил съвместно с Иван Гешев, докато бе командирован в миньорския град, б.р.). Миналата година избухна скандал, след като стана публично известно, че синът му тийнейджър - Васил, е бил и безчинствал години наред в града, магистратите са си правели отводи, а полицията си е затваряла очите.

Сега делата на Васил са преместени София и Сливница и дори вече има първа осъдителна присъда - макар и условна, след споразумение.

Бисер Михайлов подаде оставка като зам.-окръжен прокурор на Перник след скандалите. Въпреки призивите да напусне системата, той остана редови магистрат.

Ето и официалното съобщение на прокуратурата, което дойде по-късно днес:

Софийска градска прокуратура ръководи разследване за нанесена средна телесна повреда в условията на домашно насилие от магистрат при ОП-Перник

В ранните часове на днешния ден, 13.10.2023 г., е получено съобщение в Софийска градска прокуратура (СГП) от ОДМВР - гр. Перник, че прокурор от Окръжна прокуратура-Перник е нанесъл телесна повреда на жена си в условията на домашно насилие.

Дежурен следовател при СГП е посетил местопроизшествието като е извършил оглед и е образувал досъдебно производство за нанесена средна телесна повреда в условията на домашно насилие. Извършени са разпити на свидетели и освидетелстване на лица.

Следва да се извършат разпити и на други свидетели, да се назначи съдебно-медицинска експертиза и делото да бъде докладвано на прокурор при СГП, който да извърши преценка дали са налице достатъчно данни за привличане на магистрата в качеството на обвиняем и съответно за взимане на мярка за неотклонение спрямо него.

По-късно днес ще бъде предоставена допълнителна информация по случая.