„Това е най-отвратителното нападение срещу евреи от Холокоста насам“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя и председателят на Европейския парламент пристигнаха днес в Израел, за да изразят солидарност с народа и властите на страната след нападението на „Хамас“. Двете посетиха кибуца Кфар Аза, където бойци на палестинското ислямистко движение избиха участници в парти. Те бяха облекли бронирани жилетки.

Фон дер Лайен говори на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

„Това, което видях и чух, разби сърцето ми. Кръвта на хората, убити в съня им. Разказите за невинни хора, изгорени живи или заклани в домовете им. Родители, криещи новородените си бебета, преди да се изправят срещу терористите. Деца и старци, откъснати от семействата им и взети за заложници, включително оцелели от Холокоста. Над 1300 човешки същества, убити от терористите варвари от „Хамас“, борещи се срещу Израел“, продължи председателят на ЕК.

„Те искат да изкоренят еврейския живот от земята. Смятахме, че това не може да се повтори, но се случи. Пред лицето на тази неописуема трагедия има само един възможен отговор – Европа е с Израел“, каза още тя.

Израел има правото да се защити и е длъжен да защитава своя народ. А деянията на „Хамас“ трябва да бъдат наричани с истинското им име – тероризъм.

Фон дер Лайен бе категорична, че ислямистката групировка единствена носи отговорност за трагедията. Нейните деяния нямат нищо общо със законните стремежи на палестинския народ, който също е заплашен от това.

Накрая Фон дер Лайен заключи, че броят на антисемитските инциденти отново се увеличава. Това е абсолютно неприемливо.