„Жан дю Бари: Фаворитката на краля“, филм на режисьора и сценарист Майуен Льо Беско, с участието на Джони Деп ще има премиера на 18 ноември, на „Киномания“, съобщават организаторите на фестивала от НДК.

Продукцията разказва за срещата между френския крал Луи XV и млада жена от работническата класа, надхвърлила очакванията на заобикалящите я сплетничещи благородници. Освен Деп, който за първи път играе на френски език, в ролите на Жана Воберние и персонажите от двора на краля се превъплъщават самата Майуен и именити френски актьори като Бенжамен Лаверн, Мелвил Пупо, Пиер Ришар и Паскал Грегори.

На 19 ноември, отново в зала 1, отново ще звучи френска реч, този път в „Чист късмет“, 50-ият филм на Уди Алън като режисьор. След „Всеки казва „Обичам те“ и „Полунощ в Париж“, Алън се връща във френската столица, за да заснеме история за ролята на късмета и случайността. „Чист късмет“ е разказ за Фани и Жан, наглед идеална семейна двойка, чийто живот поема в неочаквана посока, след като Фани среща бивш съученик. Следва изневяра и предумишлено престъпление.

На 25 ноември в зала 1 е прожекцията на „Наполеон“ на Ридли Скот. Биографичен филм, в който Хоакин Финикс и Ванеса Кърби се вживяват в сложните отношения между Наполеон и императрица Жозефина, а Ридли Скот предлага своя прочит на бързото, безмилостно изкачване към властта на една от най-разпознаваемите личности от световната история.

На 26 ноември е прожекцията на „Догман“, определян като най-добрия филм на Люк Бесон от години насам. Кейлъб Ландри Джоунс влиза в ролята на млад мъж, белязан от тираничния си баща, който обаче намира спасение в любовта на армията от кучета, за които се грижи. Това е фантастичен, неистов филм с грандиозни визуални ефекти, бързи екшън сцени и изключително въздействаща музика, разказват от „Киномания“. 

Откриването на „Киномания“ е с „Уроците на Блага“ – на 16 ноември, в зала 1 на НДК, припомня БТА.