Европейската комисия поиска социалната платформа „Екс“ (бившата „Туитър“) на Илон Мъск да отговори на въпроса как борави с онлайн съдържание, свързано с нападението на „Хамас“ срещу Израел.

От Брюксел са изпратили до „Екс“ официално искане за информация съгласно Закона за цифровите услуги. То е резултат от получените в ЕК сигнали за предполагаемо разпространение на незаконно съдържание и дезинформация. Става дума най-вече за терористично и насилствено съдържание, както и за реч на омразата. Подозренията са за нарушение на Законодателния акт за цифровите услуги.

„Екс“ трябва да отговори на въпросите до 18 октомври. И въз основа на това ЕК ще прецени какви да бъдат следващите стъпки. Комисията ще реши до 31 октомври дали да предприеме някакви действия срещу платформата.

Нарушенията на Акта за цифровите услуги могат да доведат до глоби. Наказанията могат да достигнат 6 на сто от световния оборот на „Екс“. А при изключителни обстоятелства може да се стигне до съдебна заповед за закриване на компанията.