Към първата половина на октомври е сигурно, че битката за кметския пост ще се реши на балотаж, в който като фаворит е Васил Терзиев (ПП, ДБ, Спаси София и др.).

Конкуренцията за второто място се очертава да бъде крайно оспорвана. Към момента Ваня Григорова, кандидатката на БСП, има слабо предимство пред Антон Хекимян (ГЕРБ).

Изходът от евентуален балотаж между Терзиев и Григорова е на практика непредвидим.

Това показват данните от национално представително проучване на агенция "Естат".

Изследването е проведено в периода 29.09-09.10.2023 г., сред 800 души, които са постоянни жители на Столична община на възраст 18 и повече години. Финансирано е със собствени средства на ЕСТАТ ЕООД. 

При участие на втори тур кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян вероятно ще отстъпи пред когото и да е от двамата си основни конкуренти - Васил Терзиев или Ваня Григорова, е прогнозата на социолозите от агенцията.

При втори тур между Терзиев и Григорова към момента той се печели с минимален превес, на границата на 50-те процента от кандидата на ПП и ДБ. С доста по-солидна преднина Терзиев взема балотажа, ако насреща си има за съперник бившия тв новинарски шеф.

Фрагментиран общински съвет

Очертава се силно фрагментиран общински съвет, в който нито една формация няма да получи повече от 20 от мандатите. Около 10 на сто е в момента преднината на ПП, ДБ и Спаси София пред ГЕРБ. 

Битката за районните кметове

Като цяло нагласите по отношение на претендентите за районни кметове са идентични с гласуването за листите. Има индикации обаче за голям брой оспорвани балотажи, за които освен представителите на ГЕРБ и ППДБ-СС, ще се борят и кандидатите на БСП, "Възраждане" и "Синя София", посочват от "Естат".

Избирателната активност

Близо 0.5 млн. души изразяват твърдо намерение да гласуват.

• Делът на гласуващите е по-нисък от средния сред жените, хората в пенсионна възраст и жителите на периферните райони.

• Сред избирателите на основните партии мобилизацията за вота е между 60 и 70%.

• Немалко избиратели отсега планират да гласуват с „не подкрепям никого“ и е много вероятно делът на избралите тази форма на протестен вот да надвиши шестте процента от октомври 2019 г., посочват от агенцията