Израелските военни са убили мъж, заподозрян в организирането на нападенията на бойци от"Хамас" през миналия уикенд, съобщиха Израелските сили за отбрана, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според ЦАХАЛ Мерад Абу Мерад, ръководител на системата за въздушно наблюдение на "Хамас" в град Газа, е бил до голяма степен отговорен за ръководенето на бойците по време на нападенията.

Бойците на "Хамас" изстреляха хиляди ракети от Газа, пробиха граничните защити и след това извършиха брутално безчинство в общини и на музикален фестивал в Южен Израел, като убиха над 1300 души и раниха 3391. Израел съобщи, че са били взети и около 100-150 заложници.

Израел отговори с безпрецедентни бомбардировки на Газа. По данни на министерството на здравеопазването на ивицата Газа повече от 1900 палестинци са били убити, а над 6600 са били ранени при израелските атаки.

През нощта израелски военни самолети нанесоха удари по десетки цели на Хамас в ивицата Газа, като поразиха бойци на "Нухба" (специално подразделение във военното крило на "Хамас") в крайбрежния анклав.