Саудитска Арабия е спряла преговорите за евентуално нормализиране на отношенията с Израел, съобщи днес ДПА, цитирана от БТА.

Миналия месец де факто владетелят на Саудитска Арабия, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, потвърди наличието на стъпки към нормализиране на отношенията с Израел.

"Всеки ден ставаме все по-близо“, каза той в интервю за Фокс нюз, описвайки разговорите като сериозни за първи път.

Израелски въздушни удари по Ивицата Газа през последните 24 часа са убили най-малко 324 палестинци, други 1000 са били ранени, съобщи днес здравното министерство на Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според информациите на това ведомство сред загиналите са най-малко 126 деца и 88 жени.

Израелската армия препоръча днес на населението на град Газа "да не губи време" и да побърза с евакуацията, предаде Франс прес.

Хората са призовани да напуснат домовете си и да поемат към южната част на ивицата Газа преди началото на сухопътното настъпление, като пътищата на север вече са блокирани.

Военният говорител Ричард Хехт обяви, че е оставен прозорец от 10 до 16 ч. днес, в който цивилните могат да напуснат северната част на палестинския анклав.

"Знаем, че ще отнеме време, но препоръчваме на хората да не чакат", допълни той.

\Хиляди местни жители се натовариха и днес на автобуси, коли и каруци, теглени от магарета, за да избягат от зоната. Въоръжената групировка "Хамас", която управлява ивицата Газа от 2007 г., отхвърли призива за евакуация.

"Нашият палестински народ отхвърля заплахата на окупационното ръководство и призивите му да напуснем домовете си и да избягаме на юг или към Египет", каза вчера "Хамас".

По време на вчерашното си посещение в Израел германската външна министърка Аналена Бербок обвини вчера "Хамас", че използва населението на анклава за жив щит.