Екипи от израелски военни съдебномедицински експерти са изследвали телата на жертвите на атаките на "Хамас" през миналата седмица срещу общини около ивицата Газа и откриха многобройни следи от изтезания, изнасилвания и други жестокости, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Около 1300 тела са били докарани в армейска база в Рамла в Централен Израел, където от специализирани екипи се извършват съдебномедицински проверки за установяване на причините за смъртта и обстоятелствата, при които хората са загинали.

Около 90% от загиналите военни са идентифицирани и екипите са свършили това и при половината от тленните останки на цивилните, каза равин Израел Вайс, бивш главен равин на армията, който е един от служителите, наблюдаващ идентифицирането на загиналите. Той посочи, че по много тела са открити следи от изтезания и изнасилвания.

"Видяхме разчленени тела с отрязани ръце и крака, хора, които са били обезглавени, дете, което е било обезглавено", заяви пред журналисти военна служителка от запаса, идентифициран само с името Авигайл.

Тя допълни, че специалисти по съдебна медицина са открили множество случаи на изнасилване по телата, които се съхраняват в хладилни контейнери.

"Извършваме идентификация с всички средства, с които разполагаме", каза и военният зъболекар капитан Мааян. - "Виждаме следи от насилие в тежък стадий".

Мааян допълва, че налице са огнестрелни рани и признаци, че жертвите са били подлагани на мъчения.

Специалистите, които участват в процеса на идентификация, не са представили никакви съдебномедицински доказателства под формата на снимки или медицински документи, посочва Ройтерс.

Ислямисткото движение "Хамас", което контролира ивицата Газа, отрича обвиненията.