"Радваме се, че има правителство."

Така американският посланик у нас Кенет Мартен коментира в ефира на Нова тв "странния случай" (по водещата Лора Крумова) у нас - на (не)коалиционното управление.

 "Не е моя работа да коментирам дали случаят е странен или не. Важното е дали правителството може да функционира, да работи и да постига ползи за българските граждани. От нашата позиция на външни лица, изглежда го прави. Знаете, времената са трудни. Има война в Украйна, която води до редица последствия не само за Украйна, но и за икономиките на много държави по света, включително нарастващи цени на много храни, както и нестабилност, довела до увеличаването на цените на нефта. Има много последици. Смятам, че правителството се е справило добре с преодоляването на тежки времена", заяви дипломатът.

По думите му САЩ не избират правителството в България, важното било дали работи. "От нашата позиция на външни лица изглежда го прави", посочи той.

И допълни:

"Ще се случат добри неща на България благодарение на това че има правителство".

Мертен даде пример с това, че през ноември се чакала американска бизнес делегация. Доскоро в Щатите му казвали, че няма да дойдат у нас заради липсата на стабилно управление.

"Радваме се, че има правителство, радваме се че са избрали да работят в тясно сътрудничество с ЕС, НАТО и с нас", заяви посланикът.

Бе попитан обаче за закона "Магнитски" - има ли ефект, след като видимо в България няма. Без да се споменават имена, стана ясно, че се визира санкционираният Делян Пеевски, който в момента се изявява като управляващ, конституционалист, лидер на ДПС и правителствен ръководител.

"Законът "Магнитски" в общи линии е разработен, гласуван и приведен в сила, за да защити американската финансова система. Дотолкова, доколкото той е полезен за хора в други страни, които искат да го разглеждат като способ за борба с корупцията – той е от полза", отвърна US посланикът.

Но не и в България очевидно - посочи водещата.

"Не бих казал, че няма значение. Бих казал, че това е законодателство, въведено за защита на американските финансови институции, финансова система. Не бих казал, че не е постигнал ефект", посочи.

По думите му е въпрос "на оспорване на фактите", не е само ако помечтаеш за това да паднат обвиненията. Трябва да "да докажеш, че събраните доказателства са подправени".

"В общи линии не обсъждаме планове за добавяне на нови имена. Това не е тема, която обсъждаме", заяви на въпрос за нови санкции.

На въпрос за друг от санкционираните по закона - Васил Божков, който се прибра в България, Мартен посочи, че за САЩ е било изненада прибирането му. И нямат общо.

Цялото интервю вижте ТУК.