Българският кораб "Рожен" се намира в израелското пристанище Ашдод, в близост до бойните действия. Той обаче ще напусне опасната акватория най-рано след седмица.

В непосредствена близост има бомбардировки. Изпълнителният директор на Български морски флот Александър Калчев заяви, че няма опасност за екипажа.

С БНТ обаче са се свързали моряци от кораба, които заявяват, че не се чувстват в безопасност.

"Сирените завиха и чакаме бомбите на кораба "Рожен". Само върху нас да не падат, че лошо. Както казва нашата фирма и г-н Калчев - "всичко е спокойно", за тях няма война. Ние сме безсмъртни, това е", казаха те пред обществената телевизия.

На кадри се вижда близостта на плавателния съд до сраженията.

Нивото на опасност на кораба, въпреки военната обстановка, е първо, което е най-ниското, но според екипажа нивото трябва да е по-високо.

По думите им всички останали кораби поддържат най-високото трето ниво. Моряците твърдят, че никой не ги е питал дали са съгласни да работят във военна зона, а по международните правила не могат да бъдат задължени.

Те са притеснени, че корабът е натоварен със сяра.

Посланикът ни в Израел Славена Гергова заяви за БНТ, че моряците не са се свързали с мисията ни, но е готова да им съдейства, ако е необходимо.

"Няма никаква опасност за екипажа на „Рожен“, който е в израелското пристанище Ашдод", твърди изпълнителният директор на Параходство „Български морски флот“ (БМФ) кап. Александър Калчев.

Той уточни, че в района на пристанището няма военни действия, а нивото на сигурност в порта е нормално. Пристанището е защитено и с противовъздушна отбрана. Кап. Калчев посочи, че няма никакъв риск, портът работи, има и кораби на рейда.

Корабът „Рожен“ ще остане в пристанището до разтоварването му. Кога ще приключи то зависи от времето, тъй като плавателният съд е натоварен с насипни товари, по думите на Калчев.

Екипажът на „Рожен“ е от 19 души, всички са българи, каза още изпълнителният директор на БМФ.