ЕС открива хуманитарен въздушен мост към Газа

ЕС открива хуманитарен въздушен мост с Египет за пренос на помощта за хората в ивицата Газа, съобщи Европейската комисия. ЕС продължава да увеличава спешната помощ за палестинския народ.

С няколко полета до Египет ще бъдат осигурени животоспасяващи доставки. Първите два от тях ще бъдат тази седмица за извозване на помощ от УНИЦЕФ – Детския фонд на ООН. Ще бъдат доставени средства за подслон и лекарства. ЕС изразява готовност да предостави средства от своите хуманитарни запаси при необходимост.

Засега няма миграционни последици от събитията в Израел и Газа в началото на месеца, заяви говорителят на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) Петер Стано.

„Хамас“ носи отговорност за това, че хората в Газа търпят последиците от израелския отговор, защото не съдейства за евакуация, изтъкна той.

ЕС утрои в последните дни бюджета за хуманитарна помощ за Газа и той достига вече 65 милиона евро, допълни Станое. По думите му се водят преговори с Египет, за да може хуманитарната помощ да достигне до засегнатите.

„Продължава безразборното изстрелване на ракети по цивилното население на Израел, включително днес“, отговори Стано на въпрос ще призове ли ЕС за прекратяването на огъня в Близкия изток.

Той бе категоричен, че това трябва да спре и че палестинската групировка трябва да освободи всички заложници.

Попитан дали председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е разговаряла с представител на палестинските власти, говорителят на ЕК Ерик Мамер отговори, че все още не, но допълни, че тя е провела разговор с представители на Мароко, Египет, Йордания, с генералния секретар на ООН и ще продължи разговорите си и с други.