Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Пекин, където ще се срещне с китайския си колега Си Цзинпин, съобщиха руските информационни агенции, цитирани от БТА.

Посещението подчертава подкрепата на Китай за Москва за войната ѝ в Украйна, а също - и руската поддръжка за усилията на Китай да разшири икономическото и дипломатическото си влияние в чужбина, коментира Асошиейтед прес.

Двете страни изградиха неофициален съюз срещу Съединените щати и другите демократични държави, който сега е усложнен от войната между Израел и “Хамас”, отбелязва аген;ията. Тя посочва, че Китай се опитва да уравновеси отношенията си с Израел спрямо тези с Иран и Сирия, две страни, които са силно подкрепяни от Русия и с които Китай е изградил връзки по икономически причини и за да конкурира влиянието на Вашингтон в Близкия изток.

Самолетът на руския лидер кацна малко преди 09:30 ч. местно време (03:30 ч. българско време) в китайската столица, а това е първата му визита в голяма световна сила след началото на нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., посочва Франс прес.

В Пекин руският президент ще остане два дни - днес и утре, предаде ТАСС.

Първият ден от визитата си руският лидер ще посвети на двустранни срещу с колегите си, които вземат участие в Третия международен форум на инициативата "Един пояс, един път". Планирани са преговори на Путин с президента на Виетнам - Во Ван Тхъонг, с премиера на Тайланд - Сретха Тхависин, с президента на Монголия - Ухнаагийн Хурелсух и с президента на Лаос - Тонглун Сисулит.

Освен това Путин утре ще вземе участие заедно с китайския президент Си Цзинпин и неговата съпруга Пън Лиюан в церемонията по официалното посрещане на ръководителите на делегациите на страните участнички във форума на инициативата "Един пояс, един път".

Основните прояви на форума ще се състоят утре в Дома на народните събрания на площад "Тянанмън". Путин ще вземе участие в церемонията по неговото откриване, отбелязва ТАСС. Също утре ще се състоят руско-китайски преговори, след което Путин ще продължи поредицата от двустранни разговори в рамките на форума. Планирани са разговори на руския лидер със служебния премиер на Пакистан - Анвар ул Хак Какар.

В края на визитата си в Китай се очаква Путин да даде пресконференция, в която ще обобщи резултатите от посещението си, посочва ТАСС.