Русия обяви, че оттегля ратификацията си на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО) и обвини САЩ в предполагаемо „безотговорно отношение към глобалната сигурност“.

Съответното изявление направи председателят на долната камара на руския парламент, Държавната дума, Вячеслав Володин, цитиран от Ройтерс.

Той отбеляза, че Русия е ратифицирала договора още през 2000 г., но САЩ не са го направили поради „безотговорното си отношение към проблемите на глобалната сигурност“. Володин каза, че по този начин страната му се опитва да „защити своите граждани и да поддържа глобален стратегически паритет“.

Въпреки отмяната на ратификацията Русия ще остане страна по Договора и ще продължи да си сътрудничи с организацията и глобалната система за наблюдение, която уведомява света за всякакви тестове, посочи Володин.

Руските официални лица казват, че оттеглянето на ратификацията не значи, че Русия ще изпитва ядрена бомба, а че тя се привежда в съответствие с позицията на Съединените щати, въпреки че специалистите по контрол над въоръженията се безпокоят, че Русия може бавно да се приближава към възобновяване на ядрените опити, отбелязва Ройтерс.

По-рано руският посланик в ДВЗЯО Михаил Улянов беше заявил, че Москва ще оттегли ратификацията му.
Тогава Вашингтон осъди подобен ход.

Държавният департамент на САЩ отбелязва, че Вашингтон разглежда плана на Москва за отмяна на ратификацията на ДВЗЯО като начин за увеличаване на натиска върху САЩ и други страни да спрат да доставят оръжия и друга помощ на Украйна в борбата й срещу руските войски.

Руският президент Владимир Путин за първи път обяви възможността за отмяна на ратификацията на ДВЗЯО по време на реч в дискусионния клуб „Валдай“ на 5 октомври.

Договорът беше приет през 1996 г. Той е подписан от 185 държави и ратифициран от 170, включително три държави с ядрено оръжие: Франция, Русия и Обединеното кралство. За да влезе в сила, договорът трябваше да бъде подписан и ратифициран от 44 държави, притежаващи ядрени технологии, осем от които все още не са го направили - Китай, Египет, Индия, Иран, Израел, Северна Корея, Пакистан и САЩ.

Постсъветска Русия никога не е извършвала ядрен опит. Съветският съюз последно тества през 1990 г., а САЩ през 1992 г., припомни Ройтерс.

През петте десетилетия между 1945 г. и подписването на ДВЗЯО през 1996 г. са извършени повече от 2000 ядрени опита, 1032 от които - от Съединените щати и 715 - от Съветския съюз, според ООН.

Нова надпревара?

Възобновяването на ядрените опити от Русия, Съединените щати или Китай може да означава началото на нова надпревара в ядрените оръжия между големите сили, които спряха ядрените опити в годините след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., коментира Ройтерс.

За много учени и активисти мащабът на изпитанията на ядрени бомби по време на Студената война показва лудосттта на ядрената надпревара, която в крайна сметка може да унищожи човечеството и да замърси планетата за стотици хиляди години.

Но войната в Украйна повиши напрежението между Москва и Вашингтон до най-високото ниво след Кубинската ракетна криза от 1962 г., точно когато Китай се опитва да подсили ядрения си арсенал, за да съответства на статута си на нововъзникваща суперсила.

Двупартийна група, назначена от Конгреса на САЩ, заяви в четвъртък, че Вашингтон трябва да се подготви за възможни едновременни войни с Москва и Пекин чрез разширяване на своите конвенционални сили, укрепване на съюзите и засилване на програмата за модернизиране на ядрените оръжия.

Путин отхвърли тези приказки като глупости и каза, че не вижда необходимост от промяна на ядрената доктрина на Русия - документ, който очертава, че Русия би наредила удар с ядрено оръжие, само ако бъде атакувана или ако съществуването на държавата е застрашено от нападение с конвенционални оръжия.

„Чувам призиви да започнем да изпитваме ядрени оръжия, да се върнем към опитите“, каза Путин на 5 октомври. „Не съм готов да кажа дали наистина трябва да провеждаме опити или не, но теоретично е възможно да се държим по същия начин като Съединените щати."

След ДВЗЯО са извършени 10 ядрени опита. Индия проведе два през 1998 г., Пакистан - също два през 1998 г., а Северна Корея направи такива опити през 2006, 2009, 2013 г., два пъти през 2016 г. и 2017 г. според статистиката на ООН.