Президентът на САЩ Джо Байдън ще пристигне утре на визита в Израел за разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и ще даде ясно да се разбере, че еврейската държава има право да се защитава, обяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Блинкън заяви, че след обстойни разговори с Нетаняху Байдън ще потвърди солидарността на САЩ с Израел, който се очаква да предприеме сухопътна атака в Газа.

Еврейската държава се заканва да унищожи групировката "Хамас", която управлява Газа, след като на 7 октомври бойци на групировката нахлуха в Израел и убиха 1300 души, предимно цивилни, в най-смъртоносния ден в 75-годишната история на страната.

Байдън ще заяви ясно, че "Израел има право и дори задължение да защитава своя народ от "Хамас" и други терористи и да предотврати бъдещи атаки", заяви Блинкън пред репортери след часове на разговори с израелското военновременно правителство в Тел Авив. По време на срещата той беше принуден да се укрие в бункер в продължение на пет минути, когато зазвучаха сирените.

Блинкън каза, че Израел ще информира Байдън за военните си цели и за това как ще провежда операциите "по начин, който да сведе до минимум жертвите сред цивилното население и да даде възможност за достигане на хуманитарна помощ до цивилното население в Газа по начин, който не облагодетелства "Хамас".

САЩ и Израел се споразумяха да разработят план, който ще даде възможност за предоставяне на хуманитарна помощ от държавите дарители и многостранните организации, която да достига до цивилното население в Газа, каза Блинкън.

Израелски военен говорител каза днес, че посещението на Байдън в Израел ще има "стратегическо значение", предаде Ройтерс.

Отговаряйки на въпроси на журналисти, израелският военен говорител контраадмирал Даниел Хагари каза, че "посещение на президента на САЩ ще има стратегическо значение".

"Стратегическото му значение е за целия Близък изток, както и влиянието, което оказва най-високопоставеният представител на САЩ, идвайки в Израел по време на война", добави Хагари.

След визитата си в Израел Байдън ще замине на посещение в Йордания, където ще се срещне с йорданския крал Абдула Втори, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, съобщи говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, предаде БТА.

На огневата линия

Израелската армия обяви, че е убила четирима нападатели, опитали се да проникнат в страната през границата с Ливан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В изявлението на армията се казва, че войниците ѝ са "забелязали терористичен отряд, който се е опитал да проникне през оградата за сигурност от Ливан и да постави взривно устройство". Четирима души са били убити.

Снощи армията заяви, че е нанесла удари по цели на "Хизбула" в Ливан.

Палестинците в Газа съобщиха за масиран обстрел в района на южните градове Хан Юнис и Рафах, където Израел нареди на мирното население да потърси убежище, предаде Асошиейтед прес.

Израелски бомби са ударили зони западно и югоизточно от Хан Юнис и западно от Рафах, според местни съобщения. Хиляди хора, опитващи да избягат от Газа, са се събрали в Рафах, където е разположен единственият граничен пункт между палестинския анклав и Египет.

Хуманитарни конвои

Конвои с хуманитарна помощ се отправиха тази сутрин от Египет към Рафах, граничния пункт с подложената на израелски обстрел ивица Газа, където от дни не влизат помощи, съобщават хуманитарни работници, цитирани от Франс прес.

"Пристигнахме на терминала и сега чакаме следващия етап", каза Хеба Рашед, която ръководи египетската неправителствена организация "Мерсал".

Стотици камиони са струпани по 40-километровия път между Eл Ариш и Рафах.

"Не ни е казано в колко часа ще преминем" в ивицата Газа, но ни помолиха да тръгнем за Рафах", потвърди служител на Египетския Червен полумесец, пожелал анонимност.

През последните дни със самолети от различни държави и международни организации пристигнаха товари с хуманитарна помощ. Египет е изпратил десетки камиони. Призиви за дарения са отправени по целия свят, а Европейският съюз вече обяви хуманитарен мост към Египет, за да достави помощ на 2,4-милионното население на Газа, половината от което се състои от деца.

За десетте дни на война между Израел и управляващата в Газа групировка "Хамас" граничният пункт е бил обстрелван четири пъти. Никакви помощи не са влезли в малкия анклав, подложен на "пълна обсада" от Израел. Вашингтон призовава Египет да пусне американците да напуснат Газа, докато Кайро отговаря, че никой няма да напусне, ако помощите не влязат в анклава. Снощи египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и Байдън обсъдиха по телефона помощта за Газа, която египетското президентство определи като "приоритет".

"Изглежда, че се приближаваме към споразумение за влизането на помощи и излизането на чужденци", каза представителят на Червения полумесец.

В Съвета за сигурност на ООН

Внесената от Русия в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, призоваваща за хуманитарно спиране на огъня в конфликта между Израел и "Хамас",  не получи днес подкрепата на изискуемия минимум от девет държави членки в 15-членния съвет, предаде Ройтерс.

Руската проекторезолюция получи пет гласа "за", четири "против", а шест държави членки се въздържаха при гласуването.

Русия предложи в петък тази проекторезолюция от една страница, в която се призоваваше също за освобождаване на заложниците, достъп на хуманитарна помощ и безопасна евакуация на цивилните.

В текста се осъждаше насилието срещу цивилни и всички актове на тероризъм, но не се посочваше изрично "Хамас".

"Днес целият свят чакаше със затаен дъх Съветът за сигурност да предприеме мерки, за да сложи край на кръвопролитието, но делегациите на западните държави просто стъпкаха тези очаквания", каза руският постоянен представител към ООН Василий Небензя след вота.

"Като не осъжда "Хамас" Русия прикрива терористична групировка, която напада невинни цивилни. Това е възмутително. Това е лицемерно и несъстоятелно", каза американската постоянна представителка в Съвета за сигурност Линда Томас-Грийнфийлд.

Гласуването на внесената от Бразилия проекторезолюция, която осъжда като "отвратителни терористичните атаки на "Хамас" беше отложено за утре, за да се даде на Съвета за сигурност повече време за преговори по нея, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

... и в Брюксел

Европейският съвет ще заседава днес извънредно онлайн, за да обсъди обстановката в Израел и Газа. Очаква се на заседанието тази вечер да бъдат набелязани краткосрочни и средносрочни решения, отбелязва председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в поканата си до държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Изключително важно е да се определи общоевропейска позиция за събитията, съобразно европейските договори и ценности, за да се начертае ясна посока за действие предвид сложната обстановка, заявява Мишел. В края на миналата седмица ЕС разпространи съвместно изявление, в което се посочваше, че ЕС осъжда нападението на "Хамас", което определя като тероризъм. Отправен бе призив за незабавно и безусловно освобождаване на взетите заложници.

Според предварителния дневен ред за днешната среща Европейският съвет ще обсъди осигуряването на хуманитарна помощ и прилагането на хуманитарното право. Предвижда се да бъде разисквано взаимодействието с други страни в региона за намирането на траен мир на основата на две държави. Участниците в заседанието ще разговарят за възможните последици по отношение на сигурността на европейските граждани и заплахата от възможна миграционна вълна, предаде БТА.