Руски военен блогър съобщи в канала си в Телеграм за големи руски загуби в жива сила и техника от украински ракетен удар в района на окупирания Луганск в Източна Украйна.

"Утрото не е добро - пише авторът в канала Fighterbomber. - Хохолите (презрително названия на украинците в руския език- б.р.) през нощта нанесоха удар с ракети ATACMS (далекобойни американски ракети - б.р.) по наше летище, на което беше базирана Армейската авиация. Това е един от най-сериозните удари за цялото време на специалната военна операция (така руснаците наричат официално войната - б.р.). Ако не и най-сериозният. Има загуби в хора и техника".

Украйна за първи път използва против руските войски американски далекобойни ракети ATACMS, съобщи по-късно днес американският в. "Уолстрийт джърнъл". Те са били тайно изпратени в Украйна преди няколко дни, посочва деловият всекидневник. Mинути по-късно украинският президент Володимир Зеленски потвърди информацията.

Също днес силите за специални операции на Украйна съобщиха, че се провели успешна операция срещу летищата в Бердянск и Луганск в малките часове на вторник, 17 октомври. Унищожени са девет вертолета, специална техника, склад с боеприпаси на руската армия.

Силите на Украйна нанесоха през нощта успешни удари по руски военни летища и оборудване край градовете Луганск и Бердянск на територията, контролирана от руските сили, съобщиха украинските военни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Въоръжените сили на Украйна нанесоха добре насочени удари по вражески летища и хеликоптери в близост до временно окупираните Луганск и Бердянск", съобщиха от комуникационната служба на украинските военни в социалната мрежа Телеграм.

Владимир Рогов, назначен от Русия служител в части от контролирана от Москва Запорожка област в югоизточна Украйна, обаче заяви, че ударите по Бердянск не са успешни.

"По предварителна информация нашата противовъздушна отбрана успешно е прехванала вражески ракети", заяви Рогов в Телеграм. "Информацията за жертвите и евентуалните щети е се уточнява."

Бердянск е пристанищен град в Запорожието на северния бряг на Азовско море, което е свързано с Черно море.

Ройтерс не е могла да провери съобщенията по независим начин. Също така нямаше и незабавен коментар от страна на Москва.