Над 300 души са били убити при израелски въздушен удар по болница в ивицата Газа днес, заяви ръководителят на местната Гражданска защита, цитиран от Ройтерс.

Представител на министерството на здравеопазването в палестинската територия съобщи за общо най-малко 500 загинали и ранени при атаката в град Газа.

От „Хамас“ – групировката, контролираща анклава, твърдят за стотици убити, предимно хора, принудени да напуснат домовете си. Сред тях имало много жени и деца. От организацията допълниха, че само днес – 11.ия ден от началото на израелските бомбардировки, в Газа са загинали над три хиляди души.

Тези данни не са проверени по независим път. Израелските власти заявиха, че не разполагат с подробности.

Ръководителите на ЕС също изчакват да се провери достоверността на информацията. Това стана ясно от изявленията на председателите на Европейската ковисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел след извънредното заседание на европейските лидери. Те обсъждаха по видеовръзка ситуацията в Израел след атаката на „Хамас“.

„Бомбардировката само показва драматичната ситуация на хората на място“, коментира Мишел.

„Нападението срещу гражданска инфраструктура не е в съответствие с международното право и международното хуманитарно право“, отговори той на журналистически въпрос.

Фон дер Лайен заяви, че е информирана, но отказа за коментира, преди да е получила потвърждение.