Англия е поредният сигурен участник на Европейското в Германия догодина след знакова победа над Италия с 3:1 на "Уембли" в мач от група С на квалификациите.

Джанлука Скамака изведе "скуадрата" напред в 15-ата минута, а в 32-ата Хари Кейн изравни от дузпа, отсъдена за нарушение срещу игралия превъзходно и тази вечер Джуд Белингам. В 57-ата Маркъс Рашфорд с индивидуална акция (и решителна асистенция и действия на Белингам) обърна развоя - 2:1.

Отново Кейн в 77-ата бе точен за 3:1.

Пред малко повече от 83 хиляди в Храма на футбола, островитяните взеха частичен реванш за загубата си на финала на Евро 2020 от същия съперник. И утежниха живота му да се бори още да защитава титлата си по германските терени.

Англия събра 16 точки от 6 мача и две победи над Италия, Украйна е с 13 т. (7 двубоя), а скуадрата - 10 т. (6). По-рано украинците трябваше да правят обрат срещу Малта - 3:1 в Ла Валета.

На 20 ноември Украйна приема (символично) Италия и този двубой явно ще реши всичко, а преди това адзурите играят със Северна Македония и ще гонят задължителна победа.

Мачът на "Уембли" бе равностоен преди почивката, може да се каже, че гостите имаха по-добрите положения. След антракта обаче Англия вдигна оборотите, заигра по-агресивно и разнообразно в атака и подчини един от вечните си съперници. При това го направи с негови оръжия - на контри.

Ден по-рано и Австрия се класира на Евро 2024 - като втори (засега) в гр. F, където лидер и вече грабнал квота е тимът на Белгия. Австрийците спечелиха с 1:0 срещу Азербайджан. Третото място остана за Швеция, тимът на която изживя кошмар в Брюксел.

В група H Словения си тръгна с 1:0 от Северна Ирландия. Дания успя да се наложи с 2:1 над Сан Марино като гост, а Казахстан огорчи Финландия в Хелзинки - 2:1.

Така два кръга преди края Словения и Дания имат по 19 т., а Казахстан е с 15. Финландия няма да играе на второ Европейско поред, тъй като е с 12 т.