Израелските отбранителни сили (IDF) официално заявиха, че терористичната организация „Ислямски джихад“ е отговорна за взрива в болницата в град Газа, при който загинаха неустановен брой палестинци. Според палестинските власти жертвите са поне 500, но няма потвърждение на това.

„Ислямски джихад“ е по-малка, но по-стара групировка от "Хамас". Двете организации действаха заедно при нападенията в Израел на 7 октомври.

Контраадмирал Даниел Хагари  - говорител на Израелските отбранителни сили, представи информация по часове какво се е случило на 17 октомври.

До момента е установено, че в 18:15 часа „Хамас“ е изстрелял бараж от ракети към Израел. В 18:59 часа бараж от около 10 ракети е бил изстрелян от „Ислямски джихад“ от близкото гробище. По това време постъпват и съобщенията за експлозия в болницата в Газа.

„Според нашето разузнаване „Хамас“ е проверил докладите и е разбрал, че ракетата на „Ислямски джихад“ е била изстреляна погрешно, а след това е започнала глобална медийна кампания, за да се скрие какво наистина се е случило. Дори съобщеният брой на жертвите е по-голям от реалния“, посочва Хагари.

Анализът на въздушните записи на Израелските отбранителни сили показва, че няма пряк удар върху сградата на болница. Ракетата се е разбила върху паркинга на лечебното заведение, без да нанася щети на близки сгради.

 „Размерът на щетите, които виждаме тук, се дължи на бойната глава на ракетата на „Ислямски джихад“, но заради краткия си полет тя не е успяла да нанесе щети в пълния си потенциал. Няма установени кратери, всички стени на сградата са непокътнати“, са изводите от анализа, като в него се подчертава още, че много медии са се подвели по разпространявани от „Хамас“ лъжи.

„Хамас“ твърде бързо съобщи какво се е случило, а е невъзможно за толкова кратко време да има информация. Това трябваше да е първоначален предупредителен знак за мнозина. За разлика от Хамас, IDF започна незабавна проверка, която беше ръководена от най-високо ниво“, заяви Даниел Хагари.

Той посочва, че изводите на IDF са резултат на разузнаване, оперативни системи и въздушни кадри.

„По време на тази война преброихме приблизително 450 ракети, които не бяха успешно изстреляни и паднаха в Газа, а цивилните палестинци плащат цената за това. Споделяме тази информация с нашите партньори - преди всичко Съединените щати, защото искаме максимална прозрачност и защото приемаме много сериозно всеки инцидент с цивилни. За съжаление не малко медии незабавно съобщиха за изявленията, идващи от контролираната от „Хамас“ Газа, които обвиняват Израел. Разбирамe желанието за новини, но вероятно всички ще се съгласите, че точността и достоверната информация са преди бързината“, коментират от IDF.

„Виждаме как неверни обвинения срещу Израел, направени от терористи, могат да се разпространят и да разпалят напрежението в региона“, се посочва още в тяхното изявление.

Израелските военни публикуваха в платформата X и аудиозапис, проведен в "Хамас". Той е на арабски, но със субтитри на английски език. Ето какви са репликите в него:

- Това е първият път, когато виждаме ракета да пада така, и затова казваме, че принадлежи на "Палестински ислямски джихад".

- Какво?

- Казват, че принадлежи на "Палестински ислямски джихад".

- От нас е?

- Така изглежда.

- Кой го казва?

- Казват, че шрапнелът от ракетата е местен, а не е израелски.

- Но, за Бога, не можа ли другаде да експлодира?

- Изстреляли са я от гробището зад болницата.

- Какво? Изстреляли са я от гробището зад болницата "Ал Маамаданий" и е паднала върху тях.

След ударя започнаха масови протести по света. Стигна се до сблъсъци и използване на сълзотворен газ, след като демонстранти се опитаха да щурмуват израелски и американски посолства – в Иран, Турция, Йордания и Ливан.