До момента 37 български граждани и членовете на техните семейства са потърсили съдействие за напускане на Ивицата Газа, съобщи днес Министерството на външните работи.

Съобщението посочва, че то е в непрекъсната връзка с дипломатическите представителства на България в Тел Авив, Кайро и Рамалла, като в тясна координация с други държави –членки на ЕС  и  с партньорски държави се търсят възможности за съдействие за тяхната евакуация. Последната към момента не е възможна, доколкото не е финализирана договореност за отварянето на  ГКПП „Рафах“ между ивицата Газа и Египет.

МВнР разполага със списък на потърсилите съдействие за евакуация български граждани и членове на техните семейства. Същият е предаден на израелските и египетските власти, от които се очакват разрешения съответно за напускане на Газа и влизане в Египет, се посочва още в съобщението.

Българското дипломатическо представителство в Рамалла и посолството в Кайро са в постоянен контакт със семействата на нашите сънародници, и са в готовност да им окажат съдействие за извеждане от Газа и преминаването им в Египет, когато това е възможно.

Относно появили се публикации в чужди медии за  отвлечен български гражданин от палестинската групировка ,,Хамас‘‘, Министерството на външните работи информира, че до този момент във ведомството не е постъпвала такава информация. Посолството на България в Тел Авив е в постоянен контакт с израелските власти и продължава да следи темата.