Голям скандал се вихри във Франция заради твърдения на политици, че Карим Бензема има връзки с ислямистката организация "Мюсюлмански братя". Адвокатът на футболиста на саудитския "Ал Итихад" се закани да съди министъра на вътрешните работи Жералд Дарманен и депутатката Валери Боайе за клевета и обида.

Всичко тръгна от пост на бившия френски национал в социалната мрежа X, където той написа следното:

„Всички наши молитви са за жителите на Газа, отново жертви на тези несправедливи бомбардировки, които не щадят нито жени, нито деца.“

В понеделник министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви пред телевизия CNews, че "господин Карим Бензема поддържа връзки с "Мюсюлманските братя", всички са наясно с това".

Изказването предизвика много коментари, включително от страна на депутатката от дясната партия "Републиканците" в Сената. Тя призова да бъде отнето гражданството на футболиста, който е с алжирски корени и е мюсюлманин.

"Ако Карим Бензема има връзка с "Мюсюлмански братя", както твърди министър Жералд Дарманен, аз ще настоявам за санкции, сред които и лишаването от френско гражданство. Спешно е да действаме срещу хората, които заплашват постоянно страната ни", написа Валери Боайе, която е вицепрезидент на консервативната организация.

Тя припомня поста на нападателя. И добавя, че ще иска да му бъде отнета и спечелената през есента на 2022 г. "Златна топка". 

Ако Бензема, който има и алжирски паспорт, загуби френското си гражданство, той няма да има право да живее постоянно в страната и ще загуби гражданските си права.

"Мюсюлмански братя" е с корени в Египет и е известна с това, че е близка с "Хамас". Считана е за терористична организация в седем държави, сред които и Саудитска Арабия, където играе Бензема. Не и във Франция обаче - от гледна точка на официален статут.

"Това е лъжа, Карим Бензема никога не е имал ни най-малка връзка с тази организация. Обмисляме възможността да предприемем съдебни действия срещу този министър, като се ръководим например от закона за манипулирането на информация, който е толкова скъп на нашето правителство, и закона за клеветата или дори публичната обида“, каза адвокатът на играча - Хюг Вижие, цитиран от "Паризиен”.

Според изданието същата мярка може да бъде предприета и срещу Валери Боайе, както и срещу всеки, който намеси името на Бензема за връзки с ислямисти. Заканата е на неговия адвокат.

Това не е първият случай, в който Карим Бензема се забърква в скандал извън терена. През 2015 г. той бе изваден от националния отбор на Франция заради обвинения, че е бил свързан с хора от престъпния свят на Марсилия - араби, за шантаж към бившия му съотборник Матийо Валбуена за сексзапис с негово участие. Така Карим пропусна Европейското във Франция през 2016-а и Мондиал 2018 в Русия.

На първото "петлите" загубиха финала срещу Португалия, но две лета по-късно станаха световни шампиони. Таранът бе върнат в селекцията за проведеното през 2021 г. Евро 2020, но тимът се провали тогава. Все пак спечели Лигата на нациите, като Бензема имаше основна заслуга.

На 25 ноември 2021 г. "деветката" бе признат за виновен и осъден условно за изнудване по делото "Валбуена", като имаше и глоба в размер на 150 000 евро. Асът винаги е отричал вина.

Той отпадна заради контузия от Световното в Катар, като преди финала се обиди на Дидие Дешан, че отказал да го върне, а той твърдеше, че се е възстановил за битката за короната с Аржентина.

След това Карим Бензема напусна националния отбор и премина в "Ал Итихад", решение, с което изненада предишния си клуб "Реал" (Мадрид), в който се изявяваше на много високо ниво след напускането на Кристиано Роналдо.