Полиция нахлу в село Горня Маоча в североизточната част на Босна и Херцеговина след сигнал, че там са окачени знамена на "Ислямска държава" (ИД), предаде АФП.

Операцията била извършена, след като местни медии публикували кадри с флаговете. Те висели по стенвите ни оградите, а един се развявал върху покрива на една от къщите. Малко преди акцията обаче знамената били прибрани.

Няколко флага на ИД се веят на тази къща.

Горня Маоча е известно като гнездо на уахабитите в Босна. Селото влезе в световните хроники на 28 октомври 2011 г. Тогава неговият жител Мевлид Яшаревич стреля по американското посолство в Сараево с автомат "Калашников".

През 2014 г. босненските власти на няколко пъти организираха хайки срещу уахабитите в Горня Маоча. ПХри тях бяха арестувани 26 души, заподозрени във връзка с ИД и други джихадистки групировки в Ирак и Сирия. Смята се, че тези хора вербували босненци за джихадисти. Местният жител Хусеин Боснич - член на ИД, смятан за лидер на ислямските екстремисти в бившата югорепублика, бе обвинен в тероризъм и в момента е подсъдим.

Според разузнаването в Сараево в редовете на ИД в момента воюват 150 босненци. 20 от тях са загинали. Други 50 бойци на групировката в момента се намират на територията на Босна.

Миналата гоина пък се разчу историята на две австрийски момичета от босненски произход - 17-годишната Самра Кесинович и 15-годишната Сабина Селимович. Те отлетяха от Виена, за да отидат на свещена война в Сирия. Момичетата се омъжиха за чеченски джихадисти, воюващи там.