Учени установиха, че най-страшната сцена е показана във филма „Коварен капан“ (Insidious, 2010 г.), а най-ужасяващият филм на всички времена е „Греховен“ (Sinister, 2012 г.), съобщи Мейл онлайн, цитирана от БТА.

В рамките на изследването на участници са били поставени монитори за измерване на сърдечния ритъм, докато гледат специални прожекции, което позволило на специалистите да установят кои филми засилват страха и вълнението.

Въпреки че в проучването не се отбелязва коя точно сцена от „Коварен капан“ е накарала сърцата на хората да забият, вероятно това са кадрите „Демон в ъгъла“.

Резултатите са част от проекта „Науката за страха“. При него тестова група включвала 250 участници, снабдени с монитори за сърцето, които следят жизнените им показатели по време на всеки филм. В тазгодишния експеримент са били отчитани сърдечният ритъм и отклоненията в сърдечния ритъм. Първият датчик измервал ударите в минута, а вторият – вариацията при ударите в милисекунди.

„При сърдечния ритъм колкото по-високо е числото, толкова по-бързо филмът е накарал нашите зрители да раздвижат кръвта си, което е показател за вълнение и страх като част от инстинкта за борба или бягство“, споделиха учените от „Науката за страха“.

„От друга страна, датчикът за вариациите на сърдечния ритъм измерва времето между отделните удари на сърцето. Колкото по-ниска беше вариацията на сърдечния ритъм, толкова по-стресирани бяха нашите зрители, което е добър индикатор за бавно разгарящи се страх и ужас“, добавиха експертите.

След това екипът комбинира двата резултата, за да създаде оценка по скала от 100 пункта. За сравнение, „Шрек“ има оценка на страха от 3 на 100, разкриват учените.

Използвайки тези измервания, ръководителите на проекта установиха, че свръхестественият хорър „Греховен“ на режисьора Скот Дериксън от 2012 г. е най-страшният филм, правен някога.

Филмът проследява писателя на криминални романи по истински случаи Елисън Осуалд, изигран от Итън Хоук, който е в криза, след като повече от десетилетие не е създавал бестселър. Той решава да пише за неразкритото убийство на едно на пръв поглед обикновено семейство. Най-малкото дете е отвлечено и никога повече не е видяно, а останалите четирима, включително майката и бащата, са обесени на дърво в градината. Елисън прави нещо повече от проучване на новия си проект. Той премества собственото си семейство в къщата, където са извършени убийствата.

Там открива кутия с домашни филми и прожекционен апарат Супер 8. Когато пуска безобидно надписаните ролки, открива, че това са филми за убийства на пет семейства през последните 50 години. 

Елисън вярва, че ужасяващите деяния са дело на сериен убиец. Скоро той и семейството му откриват нещо зловещо зад убийствата.

„При гледането на „Греховен“ нашата публика е имала 34% увеличение на сърдечния ритъм - от 64 до 86 удара в минута по време на филма, като в най-страшния момент на филма сърцето е забило до 131 удара в минута“, твърдят изследователите от проекта.

„Вариацията в сърдечния ритъм спада с 21% сред зрителите, което е вторият най-нисък спад от всички филми в списъка, което показва перфектен баланс между стряскащи моменти и бавно разгръщане на страха“, обясняват от екипа.

И двете измервания заедно дават на „Греховен“ оценка за уплаха 96 от 100.

Макар че „Коварен капан“ се класира на четвърто място по страховитост, изследователите установяват, че филмът от 2010 г. отчита най-висок скок в показателите от всички останали. Това означава, че филмът включва най-страшната сцена в историята на филмите на ужасите.

Историята на „Коварен капан“ се фокусира върху съпружеска двойка, чието момче необяснимо изпада в коматозно състояние и се превръща в приемник на различни демонични същности в астрален план. 

Червеният демон с копита и нокти е злото същество, което се опитва да обсеби Далтън, изигран от Тай Симпкинс.

По време на най-страшната сцена бабата на момчето разказва на родителите му как е чула ужасен глас, идващ от стаята му, който ѝ казал, че иска Далтън.

На второ място в списъка на най-ужасяващите филми учените класират „Домакин“ (Host, 2020 г.), на трето е „Скинамиринк“ (Skinamirink, 2022), четвърти е „Коварен капан“, а петата позиция е за „Заклинанието“ (The Conjuring, 2013 г.)