Антисистемен политик с радикални идеи води в проучванията преди днешните президентски избори в Аржентина. Хавиер Милей събира голяма част от вота на недоволните от тежките икономически и социални проблеми, предаде БНР.

53-годишният икономист Милей е водещ кандидат за президент на Аржентина само две години, след като стана депутат от крайнодясната партия „Свободата напредва“. През август изненадващо спечели най-много гласове на първичните избори. Има ясни идеи за изход на 45-милионната страна от постоянните кризи  - доларизация, закриване на Централната банка и 11 министерства, рязко съкращаване на публичните разходи. На синдикатите гледа като на един от основните проблеми на страната. Противник на абортите, легализирани в Аржентина през 2020-а. Демонстрира близост с бившите президенти - на САЩ - Доналд Тръмп, и на Бразилия - Жаир Болсонаро. Обещава до 15 години жизненият стандарт на Аржентина да е съпоставим с Италия и Франция.

Основен съперник на Милей е министърът на икономиката Серхио Маса, като според последните сондажи и двамата имат около 30 на сто подкрепа. Трети резултат социолозите отреждат  на кандидатката на консервативната опозиция Патрисия Булрич. 

Най-вероятно приемникът на сегашния държавен глава Алберто Фернандес ще бъде избран на втори тур на 19 ноември.