Силите на НАТО в България са тук, за да защитават българските граждани от външни заплахи - не за да налагат на България нещо, което не иска. Това увери в "Контракоментар" при Асен Генов постоянната представителка на САЩ в НАТО Джулиан Смит.

"Знаем, че правителството ви е заинтересовано да приеме една от тези бойни групи, при която група натовски страни се обединяват, за да формират батальон, и те тренират и се упражняват заедно, и се готвят за всичко непредидимо, с което България може да се сблъска. Това е в подкрепа на България, не срещу нея. И засилва нейната отбрана", увери тя, попитана за възможността за нови натовски бази у нас.

Смит подчертава, че САЩ не искат страната ни да инвестира усилия само в НАТО или само в ЕС - напротив, за нас е най-добре да подкрепяме членство и в двете институции. И то е двустранно.

"Ние вярваме, че се нуждаем от България в тези институции. Необходим и е българският поглед и опит. Нищо не се случва в Алианса, освен ако всички 31 държави не са съгласни. Всеки член на Алианса има политически контрол върху него и искаме България да е част от това", отбеляза тя.

Според нея до края на годината Алиансът ще има 32 държави-членки - с Швеция.

"Турският президент Ердоган дойде във Вилнюс на срещата на върха през юли и пое ангажимент пред НАТО, че ще свърши това - ще завърши ратификацията тази есен. Знаем, че техният парламент ще почива през лятото, но сега работи и очакваме в следващите седмици Турция да завърши ратификационния процес. Увериха ни и приятелите ни в Унгария. Надеждата ни е това да приключи и Швеция да стане член на НАТО до края на тази година."

Според нея е напълно в способностите на САЩ да оказва помощ едновременно на Украйна и на Израел. Помощта за нападнатата от Русия държава няма да намалее, увери Смит.

"Когато президента Зеленски дойде в Брюксел миналата седмица, той успя да влезе в среща с 50 държави от цял свят, не само членки на НАТО, които оказват директна подкрепа за сигурост на Украйна. И излезе от тази среща не само с политическа солидарност, но и реални, конкретни подкрепа за Украйна - неща, от които се нуждаят в момента, противовъздушна отбрана, боеприпаси, артилерия", добави тя.

По отношение на войната в ивицата Газа, Смит подчерта, че там НАТО няма директна роля - фокусът на Алианса продължава да е върху Украйна - но отделните държави членки ще помагат на Израел.

"Ключовото ни послание в региона е - да не се позволява на това да стане регионален конфликт. Ще видите ангажимента на САЩ да осигурим хуманитарна помощ в Газа, и че ще окажем натиск на нашите приятели в Израел да ограничат цивилните жертви", добави тя.