Световната организация по туризъм към ООН е включила турското село Шириндже, окръг Измир, сред „Най-добрите туристически села за 2023 г.“.

По информация на Хабертюрк номинирането е проведено на 25-ото Общо събрание на тази организация, проведено в историческия град Самарканд в Узбекистан. Предложени са били общо 260 села от цял свят въз основа на категории като културни и природни ресурси, подкрепа и опазване на културните ресурси, икономическа устойчивост, социална устойчивост, екологична устойчивост, развитие на туризма и интеграция в производствената верига, инфраструктура, здравеопазване, безопасност.

54 села, между които и Шириндже, са били оценени като най-добрите туристически селища на света през 2023 г.

Шириндже има около 450 жители. Разположено е върху зелен планински склон, заобиколено е от планини. Намира се в района на особено популярния сред българските летовници курорт Кушадасъ. Поради близостта си до древния град Ефес и дома на Дева Мария, селото е сред водещите дистанции на турския селски туризъм. През пролетните и летните месеци се посещава дневно от по около 4 хиляди души.

В миналото Шириндже е било заселено главно с гръцко население, което се изселва след спогодба между Турция и Гърция през 1925 година.

Турското правителство обяви селището за исторически и архитектурен резерват. То впечатлява с варосаните си бели къщи с еркерни прозорци и старинна архитектура, тесните калдъръмени улички, оградени с маслинени дървета, и бутилките с местно вино "Шириндже", които се предлагат навсякъде. Винарството навремето е било главният поминък на гръцкото население. В наши дни тази традиция се възражда от местните жители и виното се е превърнало в източник на доходи. Организира се и международен фестивал на виното.

В малките магазинчета, обслужвани от местните жители, се предлагат килими, бродерии, зехтин, деликатеси и вина.

Неотдавна селото бе обявено за квартал на град Селчук, окръг Измир, допълва БТА.