За интересно обвинение и присъда съобщават от Окръжна прокуратура-Габрово. Ловец от Карлово е осъден, затова че е застрелял застрашено диво гръбначно животно - дива коза от разред "Чифтокопитни", семейство "Кухороги".

Убийството е станало района на връх Зелениковец в землището на с. Кръвеник, общ. Севлиево, като интересно е, че справедливостта възтържествува... 2 години след случая. Макар и на първа инстанция!

Окръжен съд-Габрово е признал Н.Н. за виновен и му е наложил 1 година лишаване от свобода условно (с изпитателен срок от 3 г.), глоба в размер на 6000 лева и му отнема карабина „TIKKA“ в полза на държавата.

Присъдата е по член от НК, за който рядко сме чували да се прилага - чл. 278д:

Който противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид по приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие, означен със знак (*), се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Наказанието може да бъде обжалвано пред Апелтивен съд-Велико Търново.

Ето и съобщението на прокуратурата:

По обвинение на Окръжна прокуратура-Габрово 43-годишен мъж бе осъден за незаконен отстрел на застрашено диво животно      

Окръжна прокуратура-Габрово е предала на съд Н.Н. от гр. Карлово за това, че на 25 ноември 2021 г., в района на връх „Зелениковец" в землище на с. Кръвеник, общ. Севлиево, противозаконно – в нарушение на чл. 38, ал. 1, т. 1, пр. 2 от Закон за биологичното разнообразие, умъртвил чрез отстрел с дългоцевно ловно оръжие застрашено диво гръбначно животно - дива коза от разред „Чифтокопитни“, семейство „Кухороги“ - престъпление, квалифицирано по чл. 278д предложение “първо“ от НК.         

Окръжен съд-Габрово го е признал за виновен  и е наложил на Н.Н наказание в размер на 1 година лишаване от свобода, което на основание чл. 66 ал. 1 от НК е отложено с изпитателен срок от 3 години, както  и глоба в размер на 6000 лева. Оръжието, послужило за извършване на престъплението - ловна карабина марка  „TIKKA“, е отнето в полза на държавата.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.