Исландските жени излизат на стачка. В нея се включва и премиерката. Десетки хиляди жени, както и небинарни хора, спират работа за денонощие - и платената, неплатената (домакинска работа, гледане на деца) - във вторник, съобщава "Гардиън".

Организаторите се надяват, че стачката на жените - в която вече е потвърдено, че ще се включат работещите в риболовната индустрия, учителите, медицинските сестри и министър-председателката Катрин Якобсдотир, ще привлече вниманието към продължаващата разлика в заплащането по полов признак, както и към широко разпространеното сексуално насилие и тормоз.

Събитието ще отбележи и първата целодневна стачка на жените в Исландия през 1975 г. Тогава 90 процента от тях отказват да работят, това води до сериозни промени, включително и до първата в света избрана жена за президент.

Исландия се смята за глобален лидер по отношение на джендър равенството, като за 14-ата поредна година е №1 според класацията на Световния икономически форум. Но в някои професии жените все така продължават да печелят 21 на сто по-малко от мъжете, а 40 на сто от жените са били подложени на сексуален тормоз по полов признак.

Премиерката обяви, че ще стачкува ефективно. И кабинетът ѝ вероятно ще спре работа.