Боби, най-старото куче в света, е починало на 31-годишна възраст в Португалия, съобщиха световните осведомителни агенции, позовавайки се на Книгата на рекордите на Гинес.

Чистокръвният португалски мастиф (Rafeiro do Alentejo) е прекарал целия си живот в село в централна Португалия. Боби е живял 31 години и 165 дни, с което счупи рекорда, държан от 1939 г. от австралийско куче, починало на 29 години и пет месеца.

"Въпреки че надживя всяко друго куче в историята, неговите 11 478 дни никога няма да бъдат достатъчни за тези, които го обичаха“, каза Карен Бекер, ветеринарна лекарка, която се е грижила за Боби и която първа съобщи за смъртта му в социалните мрежи. 

Той беше обявен за най-възрастното куче в света през февруари тази година. Породата на Боби, която традиционно е използвана като овчарско куче, обикновено има продължителност на живота от 12 до 14 години, уточнява БТА.

Неговият собственик Леонел Коста приписва дълголетието му на редица фактори, сред които са спокойният живот в провинцията, фактът, че никога не е бил държан на верига или на каишка, и това, че се е хранил неизменно с „човешка храна“.

По времето, когато Боби се ражда, семейството на Коста има много животни и малко пари, така че баща му, ловец, обикновено погребвал новородените кученца, вместо да ги отглежда. Боби обаче се скрил сред купчина дърва за огрев. Коста и неговите братя и сестри го открили няколко дни по-късно и го пазели в тайна, докато кученцето отвори очи.

„Знаехме, че когато той отвори очи, родителите ми няма да го погребат", разказа Коста пред Ройтерс по-рано тази година по повод рождения ден на животното. Повече от 100 души се появиха на партито за 31-вия рожден ден на Боби през май.

Преди смъртта си Боби все още обичал разходките, но авантюризмът му значително стихнал. Козината му оредяла, зрението му отслабнало и се нуждаел от повече почивка, отколкото преди, споделя стопанинът му.