Френският президент Еманюел Макрон, който пристигна днес в Израел, обеща да не оставя еврейската държава сама в борбата ѝ с ислямистите, но предупреди за рисковете от разширяване на конфликта в региона, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След среща със семейства на френски жертви на атаката на "Хамас" на летище "Бен Гурион" в Тел Авив Макрон каза на израелския си колега Ицхак Херцог в Йерусалим, че Франция стои "рамо до рамо" с Израел и че първостепенна цел е да бъдат освободени всички заложници в Газа, без изключение.

"Искам да сте сигурни, че няма да бъдете изоставени в тази война срещу тероризма", каза Макрон и добави: "Наш дълг е да се борим с тероризма, без никакво колебание, но без да разширяваме конфликта".

Френският президент изрази "солидарността" на Франция с Израел, като заяви, че двете страни са "свързани от скръб" след кървавата атака на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври, посочва Франс прес.

Веднага след пристигането си на летището в Тел Авив, Макрон се срещна със семействата на френските и френско-израелските граждани, убити, изчезнали или държани като заложници в ивицата Газа.

Най-малко 30 френски граждани бяха убити при това нападение, безпрецедентно по своя мащаб от основаването на държавата Израел през 1948 г.

Сред семействата, които се срещнаха с Макрон днес, бе и това на Мия Шем, френско-израелска заложничка, видеозапис с която беше излъчен миналата седмица от "Хамас", отбеляза журналист от АФП.

Посещението на  Макрон идва на 18-ия ден от войната между Израел и "Хамас", която отне живота на хиляди хора, най-вече цивилни.

"Ние сме свързани с Израел от скръб. Тридесет наши сънародници бяха убити на 7 октомври. Още девет души все още са в неизвестност или са държани като заложници. В Тел Авив, заедно със семействата им, изразих солидарността на Франция с Израел", написа френският президент в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър").

Очаква се френският държавен глава да предложи също възобновяването на един "истински мирен процес" за създаване на палестинска държава в замяна на ангажимент на страните от региона към "сигурността на Израел".

За целта Макрон вероятно ще има разговори с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, йорданския крал Абдула Втори, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и лидерите на държавите от Персийския залив, посочва Елисейският дворец.

Преди Макрон на посещение в Израел бяха американският президент Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, британският премиер Риши Сунак и италианската министър-председателка Джорджа Мелони. Макрон подчерта да предприеме такова пътуване, ако то може да бъде от полза за района, отбелязва АФП.

Израел порази цел на "Хамас" в бежански лагер в Северна Газа

Израелската армия каза, че е поразила снощи неуточнена цел на "Хамас" в бежанския лагер Аш Шати в северната част на ивицата Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано палестинското ислямистко движение заяви, че десетки хора са били убити или ранени при въздушния удар.

Никоя от двете страни в конфликта не даде повече подробности.

"Хамас" междувременно обвини Израел, че е убил негов високопоставен лидер.

58-годишният Омар Дарагме, родом от окупирания Западен бряг на река Йордан, бил намерен мъртъв вчера в израелски затвор, където излежаваше присъда.