98 случая на вируса Sars-CoV-2 са установени в български ферми за норки - сред животните, а не хората, съобщава Световната организация за здраве на животните. Още 70 000 животни са податливи на заразяване, показват техните данни.

Не е необичайно вирусът, който причинява COVID-19, да заразява и животни - по време на пандемията имаше случаи на заболели котки, кучета, порове и хамстери. Подобно на хората, животните изкарват вируса най-често като остро респираторно заболяване. Добрата новина беше, че заразите от този тип бяха редки и не довеждаха до сериозен ефект за общата инфекциозност и разпространение на вируса. Сем. Порови, към които принадлежат и норките, са сред най-възприемчивите към зараза със SARS-CoV-2 животни.

Според специалисти обаче винаги е налице притеснение при евентуално избухване на вируса сред големи групи от животни - той може да мутира сериозно в голяма популация бозайници и да се върне в хората още по-опасен.

Огнището е установено на 20-ти октомври - а именно в тази част от годината във фермите за норки у нас се убиват около 70% от животните, след което се одират заради кожата им, обясняват от "Гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България". Не е ясно дали и в каква опасност са работещите там.

Доброволци от години се опитват да затворят фермите за норки у нас - като освен аргумента срещу жестокостта, с която се отглеждат и убиват малките бозайници, друг довод е именно опасността от това животните да се превърнат в резервоар за мутации на вируса.

Това е и част от мотивите на пореден законопроект, отлежаващ в Народното събрание, който има за цел забрана на фермите за норки у нас. Миналата година тогавашният екоминистър Борислав Сандов подписа временна забрана за вноса и развъждането на американски норки - с основен довод, че са инвазивен вид и могат да заплашат българското биоразнообразие, ако избягат от фермите - каквито случаи има.

Спирането на дейността на фермите обаче продължи кратко - българската фирма за производство на птиче месо "Градус" оспори забраната в съда, тъй като разчита на норките да изяждат излишните вътрешности на пилетата, които произвеждат. В крайна сметка ВАС отмени заповедта на министъра и фермите заработиха отново.