Израелският външен министър Ели Коен отмени своя планирана среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, след като двамата влязоха в словесен сблъсък по време на дебат в Съвета за сигурност на ООН, предаде ДПА.

"Няма да се срещам с генералния секретар на ООН. След 7 октомври няма място за балансиран подход. "Хамас" трябва да бъде изтрит от лицето на Земята", заяви Коен в социалните медии, цитиран от БТА.

Говорител на външното министерство в Йерусалим потвърди, че срещата е отменена.

По-рано Гутериш отправи остри критики срещу атаките на Израел срещу ивицата Газа, които се извършват в отговор на нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу еврейската държава от 7 октомври.

Генералният секретар на ООН каза, че при атаките срещу ивицата Газа са допуснати "очевидни нарушения на международното хуманитарно право" и ги определи като "колективно наказание" за палестинците.

"Дълбоко съм загрижен за явните нарушения на международното хуманитарно право, които наблюдаваме в Газа. Нека бъдем ясни: никоя страна във въоръжен конфликт не стои над международното хуманитарно право", подчерта той, без да споменава Израел.

"За да се облекчи огромното страдание, да се улесни разпределянето на помощите по по-сигурен начин и да се улесни освобождаването на заложниците, повтарям призива си за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня", заяви той пред министри и дипломати от десетки държави, събрали се в централата на ООН.

В своя реч генералният секретар на ООН каза още, че е "важно да се признае също, че нападенията на "Хамас" не се случиха във вакуум. Палестинският народ беше подложен на 56 години задушаваща окупация".

От събота насам международната помощ пристига на части през Египет, но според ООН тя е крайно недостатъчна за тази малка и бедна територия, бомбардирана от Израел след кървавото нападение на Хамас на 7 октомври.

"Това е капка в океана на нуждите", предупреди Антонио Гутериш пред препълнената зала на Съвета за сигурност.

"Нещо повече, запасите от гориво на ООН в Газа ще бъдат изчерпани до няколко дни. Това ще бъде ново бедствие. Без гориво помощите не могат да се разпределят, болниците нямат електричество, а водата не може да се пречиства и изпомпва".

"Дори в този момент на тежка и непосредствена опасност, не трябва да забравяме единствената реалистична основа за траен мир и стабилност: решение с две държави", добави генералният секретар.

При нападението си, започнало на 7 октомври, бойци от движението "Хамас", което управлява ивицата Газа, избиха над 1400 души в Южен Израел и взеха около 220 заложници, припомня ДПА. Според властите в Газа там загиналите са са най-малко 5791 души, включително 2360 деца.

Последва остра реакция на думите на Гутериш от страна на израелския външен министър. 

"Господин генерален секретар, на кой свят живеете?", попита в отговор  Ели Коен.

"Без съмнение не е нашият", добави той, показвайки снимки от нападенията на "Хамас" срещу цивилни граждани.

Израелският представител в ООН Гилад Ердан от своя страна осъди в "Х" "шокиращата реч" на Гутериш, когото обвини, че проявява "сговорчивост пред лицето на тероризма и убийствата", извършвани от ислямистката организация "Хамас".