След като предедателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов(ДСБ) призова колегата си от комисията за контрол на СРС-тата Димитър Лазаров (ГЕРБ)  да изиска информация свързана с предполагаемото подслушване на участници в протеста ДАНСwithme, Лазаров даде заявка, че ще направи съответните запитвания.

Става въпрос за т.нар. разработка "Червеи", за чието наличие твърди Атанасов, но без да потвърждава името й. 

Пред Клуб Z Димитър Лазаров бе лаконичен, но ясен:

"Ще направим съответното запитване и ще получим отговор. На базата му ще преценим има ли данни за образуване на задълбочена проверка или не".

Конкретно Атанасов, който е член и на комисията за контрол над службите и специалните разузнавателни средства в Народното събрание, призова колегите си от комисията да се изиска справка от Националното бюро за контрол над СРС по случая "Червеи".

"Не мога да казвам правили ли сме проверка или не, защото утре всеки може да извърти нещата както си поиска. Кой води разработки и кой не - ние с това не се занимаваме. Ако правим проверка, няма и да казваме, че правим проверка. Не мога да потвърждавам и да отричам", коментира пред Клуб Z председателят на Бюрото Бойко Рашков.

Бюрото възобнови работа в мандата на кабинета "Орешарски", след като бе закрито от първия кабинет "Борисов", а Рашков - назначен пак на поста.

Клуб Z попита и вицепремиера Меглена Кунева, на която й бяха вменени и функциите на силов вицепремиер, дали сама ще изиска някакви данни или да се направи проверка по случая. 

"Не съм министър на МВР и не приемам парада на 6 май от името на министъра на отбраната. Като вицепремиер на Реформаторския блок съм "за" свободата на словото. Никой няма право да бъде подслушван и тормозен, защото има мнение", бе краткият й отговор.

Методи Андреев, който също е член на комисията за контрол над службите, пък директно поиска оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Според него и Лазаров, и председателят на ДАНС Владимир Писанчев са "морално компрометирани". Неофициално се говори, че МВР е поискало подслушването на протестиращи, а самата операция е реализирана от съответното звено в ДАНС.

"Той (Лазаров) отдавна трябваше да подаде оставка. Това е срамота! С тези хора изобщо не може да се прави реформа. Не ги познавам лично - нито Лазаров, нито Писанчев, но те са морално компрометирани. Като знаем тогава кой дирижираше процеса - именно #Кой, тези хора трябва да бъдат освободени, ако нямат доблестта да си дадат оставките", заяви Андреев.

"От септември минаха 5 месеца и проверката трябва да е приключила. Тя казва изключително подробно за какъв тип полицейски действия става дума и трябва да знаем поне в рамките на МВР какво се е случвало. За един месец една проверка да не може да се случи и два пъти да се удължава срока, това мирише на вътрешен саботаж", смята пък Николай Стайков, един от предполагаемите "поставени на слушалка" протестиращи.

Стайков визира проверката, назначена по искане на "Протестна мрежа" от служебния МВР министър Йордан Бакалов. Както Клуб Z писа, Бакалов на два пъти удължил срока й с мотива, че една такава проверка изисква повече време, но мандатът му изтекъл и не виждал резултат от нея. Днес новият въпрешен министър Веселин Вучков даде заявка, че данни ще има другата седмица.

И бившият вътрешен министър (в мандата кабинета на Пламен Орешарски) Цветлин Йовчев, и Лазаров (назначен по време на същия мандат) отричат да е имало подслушване на протестиращи срещу експравителството.