Група от 33-ма главни прокурори в САЩ е подала съдебен иск срещу Meta - компанията-майка на Facebook и Instagram. А обвинението е, че тя разработва и прилага вредни функции в социалните си мрежи, които са създали зависимост в цяло поколение младежи. 

Федералното дело от 33 щата е резултат от разследване на платформите, започнало преди почти 2 години. Искът е 233 страници и обвинява Meta в комплексна схема за експлоатиране на младите потребители с цел печалба. В делото се твърди, че компанията на Зукърбърг съзнателно е заблуждавала обществото за опасността от приложенията и ефекта им върху младежите.

"Нашето двупартийно разследване достигна до тежък извод: Мета нанася вреда на нашите деца и тийнейджъри, култивирайки зависимост, за да увеличи корпоративните печалби", заяви главният прокурор на Калифорния Роб Бонта в изявление във вторник.

Едно от главните обвинения е, че компанията не спазва Закона за онлайн защитата на личния живот на децата от 1998 г. (COPPA). COPPA предотвратява медийните компании да събират данни за деца под 13 години без родителско съгласие.

Групата обвинители твърди, че Марк Зукърбърг и Мета заблуждават обществеността по отношение на този аспект на COPPA. Изследването в делото показва, че 40% от децата на възраст от 9 до 12 години използват ежедневно Instagram.

Според обвинението в Meta са провеждали вътрешни изследвания, с които са установили, че продуктите им нанасят значителна физическа и психическа вреда на младите потребители. 

Преди години Зукърбърг имаше идея да създаде Instagram само за деца, донякъде за да може по-лесно да контролира типа информация, която се запазва в базите данни на платформата. Meta обаче прекрати този проект без обяснение.