Контраразузнаването на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) неутрализира "реактивирана" разузнавателно-бойна група на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), планираща атентати в Киев. Това съобщи пресслужбата на СБУ, цитирана от "Гордон".

"Групата включваше трима души, които подготвяха поредица от мощни експлозии срещу ключови обекти на украинската армия. Сред приоритетните цели на агресора бяха подразделения на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна и Министерството на отбраната на Украйна, както и техните резервни командни пунктове. За извършване на саботажите подсъдимите планирали да използват до 10 дрона, които специално оборудвали със самоделни взривни устройства. Служителите на СБУ задържали всички членове на руската група, след като започнали активната фаза от подготовката на диверсията", се казва в съобщението.

Групировката е сформирана още през 2018 г. от кариерен служител на ФСБ. Той вербувал другите двама съучастници (жители на Киев и Чернигов) и ги превел в режим на готовност до началото на руската инвазия.

"Всеки от участниците в руската разузнавателно-бойна група имаше своя специализация в провеждането на разузнавателна и подривна дейност в полза на страната-агресор. Единият от тях произвеждаше самоделни взривни устройства, другият отговаряше за преработката на "граждански" безпилотни летателни апарати в атакуващи дронове", отбелязват от СБУ.

Според разузнавателната служба в местата, където живеят подсъдимите, били създадени лаборатории за производство на експлозиви и модернизация на дронове.

"Един от членовете на вражеската група пряко контролираше дроновете. За да придобие съответните умения, през март тази година в района на Киев жената завърши курс за обучение за оператори на безпилотни летателни апарати. През пролетта на тази година обвиняемите започнаха да следят местонахождението на подразделения на силите за отбрана в района на столицата", допълват от СБУ.

Задържаните могат да получат до 15 години затвор.