Първоаприлска шега е взета съвсем насериозно от хиляди потребители във Фейсбук, става ясно от поредна проверка на факти на БНР. Всички тези хора са повярвали, че през 2016 г. е открито ново стихотворение на народния поет и Патриарх на българската литература Иван Вазов, уж написано през 1916 г., със заглавието "България ще ни презре!".

Стиховете се публикуват и споделят от стотици периодично в социалните мрежи, а през последните дни само един пост във Фейсбук група е споделен 2500 пъти (виж скрийншота по-долу).

Приписваното на Вазов стихотворение, което уж е открито през 2016 г., предупреждава за "ислямско нашествие" в контекста на мигрантската криза в Европа през 2015 г.

Твърдение: Неизвестно до 2016 г. стихотворение на Иван Вазов предсказва ислямско нашествие 

В своя статия, публикувана от "Площад Славейков" през декември 2020 г., редакторът на сайта Силвия Недкова разказва как нейна първоаприлска шега във Фейсбук за измислено стихотворение на Иван Вазов (виж скрийншота по-долу) е добила лавинообразни размери и нейният "очевиден фалшификат" за "литературната сензация на века" се е "превърнал в реалност за мнозина". 

В поста на Силвия Недкова от 1 април 2016 г. има своеобразни подсказки, които сочат, че стихотворението е фалшиво - то е с дата "1 април 1916 г." и автор - "патриархът на бг литературата Дядо Вазов". Освен това е налице и хронологично "объркване" на автора/лирическия герой, който първо отправя предупреждение към бъдещите поколения, а след това ги критикува от гледна точка на настоящето с думите "Защо забрави тоз завет?".

Но "очевидната фалшификация заживява собствен живот", пише Недкова. 

Екипът за проверка на факти на БНР и по-рано е опровергавал дезинформация в социалните мрежи, свързана с Иван Вазов.

Заключение 

Твърдението, че неизвестно стихотворение на Иван Вазов от 1916 г. предсказва събитията около мигрантската криза в Европа един век по-късно, е напълно НЕВЯРНО.

Стиховете са съчинени от Силвия Недкова, редактор в сайта "Площад Славейков", като първоаприлска шега. Самата тя "признава" авторството си в своя статия през 2020 г., а проверка във Фейсбук показва, че "изгубеното стихотворение на Вазов" не е публикувано преди 1 април 2016 г. и постът на Недкова действително е първоизточникът.