Жителите на малкото градче Теахупо'о на остров Таити заявиха, че планират протести срещу предстоящите Олимпийски игри в Париж, информира БТА.

Таитяните са несъгласни с плана на френските власти на плажа им да бъде построена триетажна алуминиева кула, която да се използва за състезанията по сърф, част от олимпийската програма.

Таити, който е най-големият остров във Френска Полинезия, се намира на 16 000 км от Париж, но бе избран за домакин на олимпийската сърф програма, тъй като е едно от най-популярните места за този спорт в целия свят.

В момента за състезанията, които се провеждат в лагуната на Теахупо'о, се използва малка дървена кула, която се разглобява и сглобява за всяко състезание. Организаторите на Игрите обаче планират тя да бъде заменена от много по-масивно съоръжение, което да побира едновременно 40 човека и да разполага с тоалетни и вентилационни системи.

Сградата ще струва 5 милиона долара, но местните жители не искат тя да разваля гледката им и да нарушава естествената околна среда. Според Матахи Дролет, един от най-известните таитянски сърфисти, кулата ще навреди на кораловия риф, което пък ще повлияе на цялата екосистема. 

"През последните 15 години се използва настоящата дървена кула, от която може да се прави всичко - да се ръководят състезания, да се снима, да се предава на живо. Влиянието, което ще има новата кула върху природата, е прекалено голямо за състезание, което ще се проведе в рамките на само три дни", заяви Дролет.

В интернет върви петиция срещу плановете за построяване на 14-метровата кула, която до момента е събрала над 100 000 подписа.