Израелската армия съобщи, че е навлязла тази нощ в северната част на ивицата Газа и е разширила военните си операции с пехота и бронираната техника в обсадения палестински анклав, докато засилва атаките си срещу екстремистката групировка "Хамас", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Израелските сили все още са "на терен и продължават войната", заяви военният говорител Даниел Хагари, без да навлиза в подробности. Досега израелските войски извършваха кратки нощни акции на територията на Газа и се връщаха в Израел.

Израелската армия нанесе удари срещу командири на "Хамас" тази нощ, включително ръководители на морските и въздушни сили на групировката. Хагари заяви, че това ще позволи на "силите на терен да се бият срещу отслабен враг".

Израелската армия публикува днес и кадри на танкови колони, влизащи в открити пространства в ивицата Газа. Първото визуално потвърждение на присъствието на сухопътни войски, заедно със засиления обстрел на подземни цели, показват, че Израел се приближава към сухопътна операция в Газа, отбелязва АП.

Хагари каза също, че Израел "разширява хуманитарните усилия" и ще разреши на камиони с храна, вода и медикаменти да влязат в южната част на Газа.

Поразихме 150 подземни цели, обяви израелската армия

Израелската армия обяви, че е "поразила 150 подземни цели" в северната част на ивицата Газа по време на интензивни бомбардировки през нощта, предаде Франс прес, цитирана от БТА

Израел смята, че палестинското ислямистко движение ръководи и организира операциите си от гигантска мрежа от подземни тунели.

"През нощта изтребители на ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана-бел.ред.) нанесоха удари по 150 подземни цели в северната част на ивицата Газа, включително тунели, използвани от терористите, подземни бойни обекти и друга подземна инфраструктура. Няколко терористи на "Хамас" бяха убити", се казва в комюникето, публикувано след нощта на интензивни израелски въздушни удари срещу палестинската територия.

Армията съобщава също, че е убила служител на "Хамас", който е отговарял за "моторни парапланери, безпилотни самолети, оборудване за откриване и противовъздушна отбрана".

"Асем Абу Ракаба е участвал в организирането на клането на 7 октомври в селищата, граничещи с ивицата Газа", уточнява се в изявлението.

Освен това той е "ръководил терористите, проникнали в Израел с моторни парапланери, и е отговарял за нападенията с дронове срещу постовете за наблюдение на ЦАХАЛ".
       
Журналисти на АФП, намиращи се в района, потвърждават, че израелските бомбардировки в ивицата Газа са продължили и през нощта. Засега няма данни за жертви, но медицински източници от палестинската територия са заявили, че се опасяват от голям брой жертви и значителни щети в резултат на бомбардировките.