5000 души с COVID-19 не могат да гласуват днес, защото трябва да си останат у дома. Това съобщи по bTV в сутринта на изборния ден главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Около 5000 са активно болните към момента. Това не е някаква бройка, която ще повлияе съществено върху резултата от изборите днес. В края на краищата здравето е най-важно и то не може да бъде рискувано, дори и по такъв повод“, каза той.

Но добави:

„Да се гласува е не само здравословно от психологическа гледна точка, но и право, което много хора преди нас са извоювали с живота си. Глупаво е да не се възползваме от правото си на глас. След като българите са създали собствена държава, те трябва да се погрижат да съществува и то по възможно най-добрия начин."

Кунчев поясни още, че реалната бройка на заразените с COVID-19 е значително по-висока.

"Тестовете, които се правят в лечебните заведения откриват около 30-40% от заразените. Ние изследваме хора, които вече имат симптоми и вече са потърсили помощ“, добави той.

Заради по-топлото време летните вируси също все още не искат да си тръгнат и да отстъпят място на зимните.

„Типичните зимни вируси атакуват предимно носа и гърлото, докато летните – стомашно-чревния тракт. През студените месеци заболяването започва с типичната хрема. Това ще го видим с първото по-сериозно застудяване на времето“, отбеляза още той.

Според него вероятно през декември в България ще бъде регистриран и известен ръст на заболелите от грип. Епидемичните стойности обаче ще бъдат достигнати в края на януари или в началото на февруари 2024 г.