Гласуването само с хартия принуди Централната избирателна комисия (ЦИК) да излезе със спешно решение, така че да не се произведат множество невалидни бюлетини. Става въпрос за възможността при наслагване на различните видове бюлетини една върху друга, вотът от тази отгоре да се отпечата на долната и респективно - да я направи невалидна.

Още от сутринта общественици предупреждават за това в социалните мрежи и призовават хората да поставят бюлетините една до друга.

Така по обяд на ЦИК и се наложи да излезе с извънредно решение: да не се смятат за невалидни бюлетините, върху които се получават белези от попълването на други бюлетини, поставени една върху друга.

Като повод за решението, членът на комисията Цветозар Томов изтъкна получени сигнали от граждани.

Изпратени са указания избирателите да гласуват върху всяка бюлетина поотделно. Но понеже има и как да останат следи и от мастилото на печатите, от ЦИК са взели решение и са пратили указания до общинските избирателни комисии, че и такива бюлетини следва да бъдат отчитани като действителен глас.

Припомняме, че в петък ЦИК реши да премахне машината от изборния процес, позовавайки се на заключенията на служител на ДАНС, изготвил доклад, в който се говори, че може да има манипулация на устройствата, които иначе в миналия парламент бяха превърнати в обикновени принтери. Това наложи днес в социалните мрежи да се споделя информация как се гласува с хартиена бюлетина - ако хората, избирали досега машината, са забравили.