Вотът на финансовия министър Асен Василев бе отказан днес в Хасково заради липсата на уседналост у нас. Василев пристигна по обяд в секционната избирателна комисия (СИК) №28 в Хасково, за да упражни правото си на глас. Това съобщи БТА. Малко по-късно говорителката на ЦИК Росица Матева заяви, че Василев има настоящ адрес в САЩ и няма избирателни права на местни избори.

Оказа се, че той е включен в т. нар. "забранителен списък". Той и придружаващите го хора от щаба на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) се отправиха към местната община, за да се сдобият с документи, които биха му позволили да гласува, без да направят изявления.

"Ние направихме запитване до общината и се оказа, че отказът на СИК е основателен", коментира на брифинг председателят на Общинската избирателна комисия Добромир Якимов.

Проверката показа, че настоящият адрес на г-н Василев от 2000 година е в САЩ, поясни той. До този момент няма данни този адрес да е променян или неактивен, добави Якимов.

На въпрос как това би било поправимо Якимов отговори, че Василев трябва да представи доказателства пред отдела "Гражданска регистрация и административно обслужване", че тези данни не са верни и че той неправилно е включен в този забранителен списък и то с документ от САЩ. По-нататък следва да получи удостоверение по чл. 40 от Избирателния кодекс и да завери декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.

Правилото обаче е и настоящ, и постоянен адрес да са в България, а поне единият да е на територията на общината, където се гласува, добави още Якимов.

По думите му отказът на СИК може да бъде обжалван пред Общинската избирателна комисия, която се произнася незабавно, а последна инстанция е Централната избирателна комисия.

"Оказа се, че от 2000 г. в базите данни на ГРАО има запис, че имам адрес извън страната и този запис не е заличен. Сега бяхме в общината за издаване на удостоверение, след което ще трябва да отидем до ОИК, която да се произнесе. Да се заличи адреса, който е извън страната, за да може да гласувам нормално", каза пред бТВ Асен Василев.

И допълни:

"Малко разхождане по институциите, но няма някакъв проблем".

Малко по-късно стана ясно. че ОИК-Хасково е препратила жалбата на Василев към общината.

"Като  взе предвид направеното искане, ОИК Хасково, счита, че същото е отправено до некомпетентен орган. Съгласно чл. 40, ал. 2 от ИК удостоверението по чл. 40, ал. 1 се издава от Кмета на Община Хасково.

Предвид гореизложеното, и на основание чл. 87, ал.1, т. 1 от ИК, ОИК-Хасково

РЕШИ:

ИЗПРАЩА ПО КОМПЕТЕНТНОСТ на Община Хасково жалба с вх.№ 13/29.10.2023год. – 14:20 часа по входящия Регистър на жалбите на ОИК-Хасково

Решението подлежи на обжалване пред ЦИК в тридневен срок от обявяването му".

Това се казва в решението на ОИК.

"Аз доколкото разбрах настоящият адрес на г-н Василев е извън стрната. Това означава, че той няма избирателни права за местни избори".

Това каза Матева. И допълни, че изискването на законе е да имаш и настоящ, и постоянен адрес на територията на страната 6 месеца преди датата на вота.

В края на деня и самия Василев призна, че няма да може да гласува.

"Не успях да гласувам. Получих мотивиран отказ, за да ми е издаде разрешение за гласуване

Община Хасково не може да установи, че последните 6 месеца аз съм бил на територията на страната, а не съм живял в чужбина. Мисля, че това е меко казано абсурдно, още повече че им дадохме документи, свързани с избирането ми като народен представител от ЦИК, което автоматично означава, че живея в страната, след това свързано и с назначаването ми като министър на финансите. Не знам колко по-оригинални документи им трябват от Държавен вестник".

Това каза Василев. Според него казусът не е, че не може да гласува, а че общината в Хасково в продължение на шест часа се е опитала да установи дали народен представител, избран от Хасково, и министър на финансите е живял през последните 6 месеца на територията на страната.

По думите му това е присъда за града, който последните няколко мандата се управлява по безобразен начин.