Женският празник 8 март беше почетен в парламента ден по-рано в добрите традиции на социалистическия реализъм. Депутатите от левицата дариха дамите колежки с лале, а от трибуната прозвуча трогателна декларация поздравление към всички труженички в България.

"Нека да пожелаем на българските жени един наистина празничен 8 март, с настроение, с много усмивки и с усещането за големите предизвикателства на съвременния свят. 

Нека да имаме самочувствието и решителността за активното участие в тяхното преодоляване заедно с мъжете. Ние смятаме, че участието на жените в политическите, икономическите и социалните структури за вземане на решения е гаранция за реална демокрация", гласи декларацията.

Тези гръмки призиви идват на фона на данните, че жените все още са по-ниско платени от мъжете, а всяка трета българка е била жертва на насилие.

Спазена беше и добрата соцтрадиция за 8 март - цветенце за колежката. Вместо добре известната червена роза обаче левите избраха лалета. Каква символика преследваха - не стана ясно.

Според турска легенда червеното лале е олицетворение на идеалната любов. Разбирайки, че любимата му е убита, един принц слага край на живота си, хвърляйки се с коня си от висока скала. От всяка негова капка кръв поникнало по едно червено лале. Подарява се за 11-тата годишнина от сватбата като израз на пламтящата страст, поддържаща любовта. 

Цената на розите в столицата в петък скочи до 4-5 лева, но не е известно това да е една от причините за избора на по-евтините лалета.