ГЕРБ е напът да загуби кметското място в София, където живее около една трета от населението на страната. Сигурно е, че гражданите на столицата ще гласуват още веднъж - на балотажа на 5 ноември.

Към 20 часа, според данните от екзитполовете, кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев води с около 38-39 на сто, а разликата между издигнатата от БСП Ваня Григорова и Антон Хекимян, кандидатът на ГЕРБ, е в рамките на статистическата грешка - около 2%. Терзиев води пред тях с около 20 на сто.

По-късно при 60 на сто от паралелното преброяване и на "Галъп", и на "Алфа рисърч" разликата между Терзиев и Григорова взе да намалява, а дистанцията на кандидатката на БСП увеличава преднината си пред Антон Хекимян.

В останалата част от страната обаче не се очертава сериозна промяна в разположението на силите. Към момента не се задават изненади и пробив в зададеното статукво в големите градове на ГЕРБ.

В Пловдив и във Варна - новият кмет на балотаж

Управляващата партия ПП-ДБ засега не успява да стигне до промяна във втория и третия по големина градове -  Пловдив и Варна. Балотажи между кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ ще има и на двете места. Особено изравнени са позициите на Иван Портних и Благомир Коцев във Варна.

В Пловдив Костадин Димитров взема около 32 на сто и на втори тур се изправя срещу Ивайло Старибратов, който е с 22 на сто.

Тези местни избори се проведоха в изнервена предварително ситуация след като в навечерието им Централната избирателна комисия взе решение да отмени възможността да се гласува с машини като се позова на доклад на ДАНС за неизяснено, според агенцията, поведение на зам.-министъра в МЕУ Михаил Стойнов с довода, че така се създава съмнение за вота с машини. Така остана единствената опция - хартията, което доведе и до множество сигнали за закононарушения и подозрения.

Към момента не се оправдават и някои коментари, че случилото се в петък, което протече като добре организиран сценарий, може да доведе до автогол на инициаторите им. Но в столицата имаше активизация сред избирателите на Терзиев.

Къде няма да има втори тур?

Очаквано в Бургас, където Димитър Николов от ГЕРБ водеше още в предварителните проучвания, той печели с голяма преднина своя пети мандат.

Балотаж няма да има и в Стара Загора, където сегашният кмет Живко Тодоров отново печели от първи тур.

В Кърджали също не се очертава балотаж, тъй като кандидатът на ДПС Ерол Мюмюн е събрал 55,1%. Втори остава Никола Чанев от ГЕРБ със 17,9%. Кърджали ще има нов кмет, след като Хасан Азис не беше издигнат от ДПС за нов мандат.

В Перник вотът още на първи тур категорично печели също без изненади Станислав Владимиров от "Движение за просперитет на Перник", за когото са гласували 71,5% от избирателите, сочат данните от екзитпола на "Тренд". Владимиров, спечилил първия си мандат като кандидат на БСП, сега беше подкрепен от ГЕРБ. Преди това той напусна соцпартията след скандал с лидерката Корнелия Нинова.

Няма интрига и във Враца, където Калин Каменов (ГЕРБ) печели втория си мандат от раз. Според данните от "Маркет линкс" Каменов взема 68,5%, Иван Иванов. БСП, е далеч назад - 9,9%. Кирил Кунгалов, ПП-ДБ - 6%.

На първи път печели и предизвестено многогодишният кмет на Монтана Златко Живков, също подкрепен от ГЕРБ.

Още градове с втори тур

Въпреки че на предните местни избори кметът на Велико Търново Даниел Панов беше сочен като един от отличниците на ГЕРБ, сега той ще трябва да брани позицията си срещу Йордан Терзийски от ПП-ДБ.

Според данни на "Галъп" в Благоевград независимият кандидат Илко Стоянов събира 27,1% подкрепа, а издигнатият от ПП-ДБ Методи Байкушев – 24,6%.

Според данни на "Тренд" в Русе разпределението на вота е следното: досегашният кмет Пенчо Милков от "БСП за България" – 33,7%, Иван Иванов от ГЕРБ – 17,3%, Рена Стефанова от ПП-ДБ - 14,7%. Според данните от екзитпола излиза, че ПП-ДБ, която на парламентарните избори беше първа сила в областния град Русе, сега най-вероятно няма да има кандидат на балотаж.

За кметския пост в Плевен на втори тур най-вероятно ще се борят Валентин Христов от ГЕРБ (20,4%) и независимият Георг Спартански (20,0%). Трети е Чавдар Попов, също независим кандидат, който спечели доверието на 18,3% от имащите право на вот.

В Хасково сегашният кмет от ГЕРБ Станислав Дечев е с 42,1 на сто (по данни на "Алфа рисърч"). Той ще срещне на балотаж най-вероятно Николай Ставрев, който е издигнат от ИК, но е подкререн и от ПП-ДБ, и от БСП - 22 на сто. Дългогодишният предишен кмет на града Георги Иванов, "Български гласъ" е с 20,8 на сто.

Кметът на Шумен също ще бъде избран на балотаж сочат данните от 70% паралелно преброяване на "Галъп". Според тях избирателната активност на изборите за кмет е 31, 6%. А на втори тур се срещат Христо Христов (БСП за България) - 26,5% и Георги Колев (ГЕРБ) - 21,6%. Колев е бивш кадър на ДПС, бивш кмет и бивш депутат от Движението, ректор на Шуменския университет.

Шарени мнозинства в страната

Шарени мнозинства ще има в голяма част от общинските съвети в страната, в София ПП-ДБ е първа политическа сила с около 40 на сто, но без пълно мнозинство. ГЕРБ е втора на около 20 на сто разлика, трета политическа сила е БСП, следва "Възраждане". 

В Пловдив, по данни на "Галъп" в общинския съвет ГЕРБ взема 29, 8 на сто, ПП-ДБ - 22,1. Третата позиция е за "Съединение за Пловдив" - 13,9 на сто, следват "Възраждане" - 8,8 на сто, БСП - 6,2 на сто.

Резултатите от гласуването за общински съветници във Варна според "Тренд": ГЕРБ – 22,6%, ПП-ДБ – 22,2%, „Възраждане”- 14,9%, Коалиция „Алтернатива на гражданите” – 9,6%, „БСП за България” – 6,7%, ИТН – 4,3% и други – 19,7%.

Според данни от екзипола на "Алфа рисърч" в Стара Загора ГЕРБ взема 31 на сто за Общинския съвет, а "Възраждане" и ПП-ДБ са с по 11 на сто.

Избирателната активност

Избирателната активност през 2019 г. към 20 часа е била 42, 1 на сто.

Според "Галъп" избирателната активност в София към 19 часа на тези избори е 36,0% за кмет и 35,3% - за Общинския съвет. В Пловдив за кмет вота си са дали 33,7% от имащите право на глас, а за общински съветници – 32,9%, а във Варна – за кмет 39,9%, а за Общински съвет – 40,0%.