Пожарникари излизат на протест заради съкращения на незаети щатни бройки и лошите условия на работа, с които се сблъскват. Демонстрацията е организирана от Националният синдикат на пожарникарите и спасителите (НСПС) и ще се поведе в градинката на черквата "Свети Седмочисленици", до сградата на МВР.

В протеста, който е под мотото "Стоп на разрухата в сферата на пожарната безопасност и защита на населението", ще участват пожарникарите и спасителите, които не са дежурни днес. 

По време на среща със синдикатите миналата седмица вътрешният министър Веселин Вучков гарантира, че ще бъдат орязани единствено незаети щатове и дори ще бъде обявен конкурс за нови 250 места. Президентът на НСПС Любомир Еленков обаче завяви пред bTV, че намерението за съкращаване на 3,5% от щатовете на четирите главни дирекции в МВР и особено в системата на пожарната безопасност ще доведе до неефективно изпълнение на задълженията на спасителите и пожарникарите.

"В момента има над 1000 незапълнени щатни бройки, а за да се обезпечат службите и да се гарантират минималните изисквания за безопасни и здравословни условия на труд, трябва да се запълнят минимум 1650 щатни бройки", уточни Венцислав Станков, вицепрезидент на НСПС "Огнеборец".

Очаква се към днешния протест да се включат пожарникари и от други градове в страната. В Добрич Варна, които пострадаха от наводненията, огнеборците ще подкрепят протеста като излязат пред местните пожарни служби.