Петък следобед. Народните представители напускат сградата на парламента и проверяват за последно пощенските си кутии. Депутатът от групата на ГЕРБ Методи Андреев забелязва еднакви големи бели пликове, които стърчат от пощите. Прибира своя и го отваря чак вкъщи. Вътре има няколко ксерокопирани страници с текст, които изглеждат като сведения, подписани са от „агент Павел“ и са адресирани до „оперативен работник Иванов“.

Имената съвпадат с огласените от Комисията по досиетата данни за лидера на ДПС Лютви Местан. Той бе осветен като агент Павел за първи път през 2007 година, а след това е проверяван още три пъти. За него в архивите е открито само картонче, регистрационен дневник и писмо, че е предаден от Трето към Първо главно управление на Държавна сигурност. Националната разузнавателна служба обаче – наследникът на Първо, твърди в писмо до комисията, че няма никакви данни за Местан.

Съвпада и името на ръководещия офицер – в картончето пише, че това е Иван Иванов, който е вербувал Местан още на 12 март 1979 година.

Няма да кажа какво пише вътре, защото целта е точно да кажа какво пише. Те нарочно на мен са го изпратили, защото знаят, че работя по темата. Не мога да стана говорител на тази криминална групировка“, коментира за Клуб Z Методи Андреев.

Той бе председател на предишната Комисия по досиетата, създадена по време на управлението на ОДС с премиер Иван Костов. Според Андреев, това е престъпление и той вече е сигнализирал главния прокурор Сотир Цацаров, а листовете е изпратил на председателя на Комисия по досиетата Евтим Костадинов.

Нека държавните институции да открият кой е този център, който разполага с документи, за да притиска по този начин. Нали ви е ясно тази скрита власт колко е мощна?“, попита Андреев.

Народният представител е убеден, че това е провокация и той не е избран случайно. Потърсил някои от колегите си и научил, че в техните „големи бели пликове“ имало по един брой от вестник на Патриотичния фронт, а само в неговия имало сведения от „агент Павел“.

Трябва да се види кои са тези кръгове и центрове. Пратих сигнал до прокуратурата, защото така повече не може да продължава! Кой в България може да разполага с такива документи и може да ги използва. Отново големият въпрос е Кой. Представяте ли си да сте на такъв пост и някой да ви държи“, допълни Методи Андреев.

Лидерът на ДПС Лютви Местан все още не е коментирал случая. Това не е първата атака. Преди няколко месеца активисти на движението активно разпространяваха слуха, че почетният председател Ахмед Доган не бил доволен от него и готвел смяната му с депутата Мустафа Карадайъ, който беше лидер на младежкото ДПС и пръв залови атентатора Октай Енимехмедов на сцената в НДК. Преди ден председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов пък заяви, че Местан се чувствал некомфортно в ДПС и не бил част от олигархичния кръг около сараите, Доган и Пеевски.