"Сакраменто Кингс" с Александър Везенков постигна драматична победа над "Лос Анджелис Лейкърс" със 132:127 след продължение в мач от Националната баскетболна асоциация (НБА).

В третия си мач от сезона Везенков вкара 11 точки за 18 минути игра - и в двата случая върхови постижения за него отвъд океана, и се отчете още с 4 "борби", една асистенция и един "чадър". Той отбеляза две тройки и записа 4 от 10 в стрелбата от игра. Някои от точните му попадения дойдоха в ключови моменти. 

В социалните мрежи се поства ситуация в последната четвърт, при която Везенков първо бе на паркета (блъснат от Леброн Джеймс), но успя да стане и да си проправи път под коша, бе повален отново, но отбеляза, падайки. Получи нарушение, след което отбеляза и наказателния удар.

За първи път той влезе в игра в средата на откриващата четвърт и се разписа секунди по-късно след пас на Домантас Сабонис. Малко по-късно Сашо се отличи с тройка, а домакините натрупаха аванс.

По същия начин - с добри действия както в защита, така и в нападение, Везенков се включваше до края, а Сабонис излезе заради натрупани лични нарушения. "Кингс" водеше до заключителните секунди, но Леброн Джеймс успя да докара мача до продължение при 115:115.

В допълнителното време блесна Малик Монк - с 12 точки от своите 22 в двубоя. Кевин Хъртър вкара ключова тройка 32 секунди преди края.

Така "Сакраменто Кингс" спечели калифорнийското дерби, като помрачи 20-годишнината от дебюта на Леброн Джеймс в НБА.

Най-резултатен за "кралете" беше Диарън Фокс с 37 т. Антъни Дейвис записа 30 за "езерняците", а 27 т. добави Джеймс. 

Една от мечтите на Везенков преди да заиграе в НБА беше да се изправи срещу Леброн и тя вече е постигната. Следва гостуване на "Голдън Стейт Уориърс" в Сан Франциско, след като във втория мач "воините" надвиха "кралете" в Сакраменто.

Везенков: Играх срещу Леброн, това е малко като сън. Да побеждаваш е навик

"Още преди мача казах, че когато се прибера вкъщи и осъзная, че съм играл срещу Леброн например, това ще е малко като сън, заяви най-добрият ни баскетболист пред телевизия NBC Sports California след мача. - Но когато сме в мача ние знаем кои сме, знаем и кои са "Лейкърс". Опитахме се да се надиграваме с тях в продължение на 48 минути плюс продължението. Получи се наистина много интензивен мач и с много единоборства, но мисля, че особено през второто полувреме и в четвъртата част успяхме да ги спрем в защита."

"Работим много на тренировките. Чакахме те да направят грешка в защита. Направихме така, че Домантас Сабонис ме видя и вкарахме кош. Баскетболът е игра на грешки и загубени топки, така че се възползвахме от това", обясни Александър Везенков една от ситуациите, при които се разписа в коша на "Лейкърс".

В един момент лидерът на "кралете" и вече голяма звезда Диарън Фокс получи контузия в глезена, но се върна бързо в игра.

"Аз играя от около 10-12 години и не съм виждал играч да се завърне с контузия толкова бързо едва в третия мач от сезона. Това показва колко много той искаше да помогне да спечелим мача. Да побеждаваш е навик. Всичи играчи допринесоха днес. Какво да кажа за Малик, той вкара 11 точки в продължението, вкара важни стрелби. Не искам обаче да споменавам имена, защото всички дадоха най-доброто от себе си", каза още българинът.

"Да побеждаваш е навик" е фамозна фраза на легендарния бивш треньор по американски футбол Винс Ломбарди. На негово име е трофеят, който получава шампиона на НФЛ на Супербоул.

Попитан за феновете на "Сакраменто", Везенков заяви:

"Ние имаме нужда от нашата публика във всеки мач нас. Домакинствата са много важни, искаме да защитаваме нашия терен, да побеждаваме колкото може повече. Искаме от феновете да бъдат шумни. Ще има върхове и спадове, но сега сме наистина щастливи."

"Тук скоростта е различна, играта е различна. Трябва да се приспособя и психически. Разбира се, ще има мачове, които няма да са толкова добри, но аз съм тук, работя всеки ден, опитвам се да се уча от всички. Всеки съвет е много полезен. Опитвам да се адаптирам възможно най-бързо", завърши Александър Везенков по повод приспособяването си към НБА и разликата спрямо Европа.