ГЕРБ губи позиции в местната власт. Това е един от основните изводи от провелите се вчера местни избори според анализаторите.

"ГЕРБ губи позиции. От ПП-ДБ ще излязат много силни от такива избори, не защото побеждават ГЕРБ, а защото направиха пробив в местната власт изобщо. Това е коалиция, която не съществуваше на предишните избори. Тръгвайки от много ниска база, сега ще покрие страната със съветници, с малки кметове, а на няколко места и с кметове в големи градове".

Това коментира пред бТВ политологът Светослав Малинов.

"Личната ангажираност на Борисов с Антон Хекимян, независимо че по време на кампанията го нямаше до кандидата, се усещаше. Имаше усещането, че Борисов е наложил този кандидат на софийската организация на ГЕРБ, че я е лишил от нейния естествен кандидат и че личното е търсил такъв. Така този срамен резултат се прехвърля върху него", каза още Малинов.

Ружа Смилова коментира, че според нея Борисов сега може отново да стане привърженик на машинното гласуване, защото се е видяло, че сегашната му позиция е губеща. Според Христо Панчугов нищо неочаквано не се е случило в София, защото се очаквало ГЕРБ да загуби.

"Резултатът на Ваня Григорова е раждане на нов ляв лидер", коментира Мария Пиргова.

На тези местни избори се наблюдава интересен феномен - пробиви на независими кандидати, които стигат до балотаж, като изместват претендентите на партии като ГЕРБ, ДПС, БСП, коментира пред БНТ съуправителят на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

"Тези местни пробиви показват, че хората по места могат да се консолидират зад личности, а не партии, личи и желание за известно обновление", допълни социологът.

Според Димитрова интересно е в бъдещите общински съвети как ще се формират коалициите и дали те ще са около т.нар. сглобка - ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България"  - или около кметовете.

Според евродепутата от "Демократична България" Радан Кънев в местната власт вече няма хегемон. Той смята, че ГЕРБ и ДПС са загубили монопола си, а реформаторският електорат е показал завидна устойчивост.

Според Огнян Минчев в София ще има балотаж между "новата либерална левица" и "старата комунистическа левица".

Според Асен Генов на тези избори "Демократична България" се е обезличила окончателно.