Командващият руските Въздушно-десантни войски генерал-полковник Михаил Теплински е назначен начело на военната група "Днепър" в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на ТАСС.

Теплински заменя на поста генерал-полковник Олег Макаревич, който досега командваше войсковата групировка, действаща в херсонското направление.

Въоръжените сили на Русия са разделени на няколко групи. Според популярния руски военен блогър "Операция Z" групата "Днепър" е разположена в Южна Украйна, където базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната заяви на 19 октомври, че украинските сили изглежда са пробили руските линии на левия бряг на Днепър. Тогава Москва каза, че руските сили са осуетили украинските опити за преминаване на реката, отбелязва Ройтерс.

Миналата година Теплински бе назначен начело на елитните Въздушно-десантни войски, които преди това претърпяха тежки загуби в първите дни на войната в Украйна.

Британското военно разузнаване каза, че през януари генералът е бил отстранен от ръководна длъжност на фронта в Украйна, но по-късно отново е бил назначен. Според службата Теплински е един от малкото руски висши офицери, "широко уважавани от редовните военнослужещи".

Роден на 9 януари 1969 г. в тогавашната Украинска съветска социалистическа република, в разкъсваната сега от война Донецка област, Теплински служи след разпадането на СССР в руските сили в Приднестровието - рускоезичен отцепнически район в Молдова. Той участва в двете войни в Чечения, където Русия смаза ислямистко въстание, както и във военни операции в подкрепа на президента Башар ал Асад по време на гражданската война в Сирия, отбелязва Ройтерс, на която се позовава БТА.