Лео Меси за осми път спечели "Златната топка" на "Франс футбол" - най-престижното индивидуално отличие в любимата игра.

На церемония в Париж той подобри собствения се рекорд в класацията пред очите и на Христо Стоичков, единственият българин, ликувал с наградата - през 1994 г. 

Ерлинг Холанд ("Манчестър Сити") и Килиан Мбапе ("Пари Сен Жермен") са подгласници на гениалния аржентинец, който в края на м.г. стана световен шампион и играч №1 на първенството в Катар. Именно това е основният мотив да грабне отличието.

Номер 10 грабна първата си "Златна топка" през 2009 г., като в този период прибави още три - четири поредни. Нататък призът му бе връчван за 2015-а, 2018-а, 2021 г. и сега. Това може да е последната "Златна топка" за Меси, тъй като догодина той ще играе само в "Интер Маями", а след това намерението му е да завърши кариерата си в родния "Нюелс Олд бойс".

Единствено играещи в Европа могат да бъдат номинирани. Това е причината извън класацията да остане Кристиано Роналдо, който от началото на годината се подвизава в Саудитска Арабия.

Гласуват 100 журналисти, които избират от списък с 30 номинирани.

Холанд, който спечели требъл с "Манчестър Сити", взе отличието "Герд Мюлер" за най-много голове в изминалия сезон. Норвежецът има общо 91 с екипите на "Сити" и националния тим на Норвегия. Втори и трети тук са Мбапе (54) и Хари Кейн (40).

Английският национал и звезда на "Реал" (Мадрид) Джуд Белингам стана №1 за трофея "Копа", който се присъжда на най-добрия до 21 г. 

Испанката Айтана Бонмати заслужи "Златната топка" при дамите, като бе наградена от Новак Джокович. Тя триумфира с три отличия в "Барселона", а също така със световната титла с "Ла роха" по-рано тази година.

Най-добър вратар през изминалия сезон е Емилиано Мартинес, съотборник на Меси в състава на Аржентина и страж на английския "Астън Вила". 

Винисиус Жуниор ("Реал" Мадрид и Бразилия) бе отличен с хуманитарната награда "Сократес", благодарение на неговия институт в родината му, който подпомага образованието.

Топ 10 в класацията за "Златната топка" при мъжете допълват: 5. Родри ("Манчестър Сити" и Испания), 6. Винисиус Жуниор ("Реал" Мадрид и Бразилия), 7. Хулиан Алварес ("Манчестър Сити" и Аржентина), 8. Виктор Осимен ("Наполи" и Нигерия), 9. Бернардо Силва ("Манчестър Сити" и Португалия) и 10. Лука Модрич ("Реал" Мадрид и Хърватия).

Наградата на "Франс Футбол" е учредена през 1956 г. от тогавашния главен редактор на списанието Габриел Ано, а първи победител е Стенли Матюс (Англия). Меси стана най-възрастният призьор след него. Първоначално можеше да се даде вот само за европейски футболисти.

От 1995 г. "Златната топка" може да бъде връчвана на футболисти от каквато и да е националност, стига да играят за европейски отбори.

В периода 2010-2015 година класацията на "Франс Футбол" беше обединена с тази на ФИФА, но от 2016-а наградите отново са две. През 2020 г. за първи път не бе присъдена заради пандемията от коронавирус.

Пет пъти носител е Кристиано Роналдо, който не бе номиниран за първи път от 2003 г. Той единствен оспорваше величието на Меси оттогава насам.

По три пъти "Златната топка" е била в ръцете на Мишел Платини (Франция) и нидерландците Йохан Кройф и Марко ван Бастен.