Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че антиеврейските размирици в руската република Дагестан показват, че Москва губи контрол над случващото се на нейна територия, предадоха Ройтерс и Укринформ, цитирани от БТА.

Това е вторият признак за загубата на контрол след бунта на "Вагнер" през юли, добави Зеленски.

"Трябва трезво да оценим руската система. Те мобилизираха всичките си сили, за да се опитат да не изгубят това, което заграбиха в Украйна, но по този начин заразиха собствената си територия с такова ниво на омраза и деградация, че за втори път тази година Русия губи контрол над събитията.

Виждаме, че бунтовниците се насочват към Москва и никой не ги спира. Виждаме, че вертикалата на властта в Дагестан се изпарява, което води до истински сътресения. Всичко това са сигнали, че засега Русия може да поддържа военни операции и да увеличава натиска на фронтовата линия на някои места, но не е в състояние да устои на тази стратегическа конфронтация", каза Зеленски.

Държавният глава отбеляза, че от стратегическа гледна точка всички трябва да бъдат силни и единни и да направят всичко възможно и невъзможно, за да устоят, да си върнат това, което е тяхно, и да докажат, че свободата наистина е по-силна от омразата и агресията.

Затова е необходимо единството на Украйна, цяла Европа, единството на Америка и единството на целия свободен свят.

"Единството е най-ефективното, точно и далекобойно оръжие", подчерта Зеленски.

Както и Клуб Z писа, авиационните власти затвориха за известно време летището в Махачкала, след като тълпи се изсипаха на пистите в търсене на пътници, пристигащи от Израел. Видеозаписи, получени от Ройтерс, показват как бунтовниците развяват палестински знамена, чупят стъклени врати и тичат из летището.

Същевременно официална Москва обвини за случилото се "външни сили". Владимир Путин заподозря намесата на Украйна и западните тайни служби в събитията от летището в Дагестан. По думите му подстрекателството се е случило и с помощта на социалните мрежи.

„Събитията в Махачкала са инспирирани и от социалните медии, не на последно място – от Украйна, от ръцете на западните спецслужби. В тази връзка си задавам въпроса – възможно ли е да се помогне на Палестина, като се атакуват кавказките евреи и техните семейства”, попита Путин, цитиран от Нова тв.